Starosta Polabin Radek Hejný bude při ustavujícím jednání zastupitelstva druhého městského obvodu společným kandidátem stávající koalice (ANO, ODS, ČSSD) doplněné o Koalici pro Pardubice.

Starosta Polabin Radek Hejný bude při ustavujícím jednání zastupitelstva druhého městského obvodu společným kandidátem stávající koalice (ANO, ODS, ČSSD) doplněné o Koalici pro Pardubice. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Koaliční jednání v pardubických obvodech vítězové voleb zvládli

  • 0
Žádná velká překvapení nepřinesla povolební vyjednávání na malých radnicích v Pardubicích. V obvodech se tak stanou starosty vítězové voleb, což zároveň znamená, že většina z nich bude pokračovat ve funkcích.

Jediná výjimka platí pro centrum města, kde už před volbami vyhlásil konec kariéry starosty Jaroslav Menšík z ANO. Starostkou se tak stane jeho kolegyně z hnutí Alena Stehnová. Neuvolněným místostarostou pak bude Ondřej Šebek, který pracuje jako provozní manažer v Dynamu Pardubice.

„Podpisem koaliční smlouvy jsme udělali první krok pro volbu nového vedení městského obvodu a zahájení práce pro občany našeho města,“ uvedla Alena Stehnová s tím, že kromě ANO a ODS tvoří radniční koalici ještě Sdružení pro Pardubice a Koalice pro Pardubice.

„Dalšími členy rady by se měli stát Jaroslav Menšík za ANO, Marie Hubálková za KPP a Vladimír Martinec za SPP,“ dodala Stehnová.

Hotovo už je také v Polabinách, kde jasně dominovalo hnutí ANO v čele se starostou Radkem Hejným.

„Ve vedení městského obvodu Pardubice II bude v nadcházejícím volebním období pokračovat stávající koalice (ANO, ODS, ČSSD) doplněná o Koalici pro Pardubice. Společně se na tom v pondělí dohodli zástupci jmenovaných stran,“ uvedl Radek Hejný a dodal, že při ustavujícím jednání zastupitelstva městského obvodu bude společným kandidátem právě on a na místostarostu Milan Drahoš z ODS.

Třetí městský obvod Dubina pak povede nejspíš koalice složená z ODS, hnutí ANO a sdružení Pardubáci společně. Funkci starosty tak bude obhajovat už popáté Vítězslav Štěpánek z ODS.

„Koalice by měla 11 hlasů v patnáctičlenném zastupitelstvu,“ uvedl Štepánek s tím, že jednání ještě zatím pokračují.

„Členové možných koaličních partnerů nemají zatím přesně dohodnuto, kdo bude místostarostou či kdo usedne v komisích. Koaliční dohody budou stoprocentní až poté, co je schválí zastupitelé,“ uvedl Vítězslav Štěpánek.

V pětičlenné radě by byli tři zástupci ODS a dva za hnutí ANO. Pozici neuvolněného místostarosty by zastával člen hnutí ANO.

Nejrychlejší byla dohoda na Dukle

Vše je domluvené i v obvodě IV - Pardubičky. Tam totiž vytvoří koalici vítězná ODS s hnutím ANO, které bylo ve volbách druhé. „Budeme mít v zastupitelstvu osm mandátů z patnácti,“ řekl lídr ODS a starosta Petr Heřmanský. Funkci starosty obhajuje pošesté. Neuvolněným místostarostou má být podle dohody Jan Procházka (ANO).

Vůbec nejrychlejší byla dohoda na Dukle, kde bude pokračovat ve funkci starosty Jiří Rejda z hnutí ANO, který volby vyhrál. V koalici setrvá s ODS, která si navíc přivedla do rady pátého obvodu Sdružení pro Pardubice.

„ODS a SPP vytvořily před volbami dvojblok, který postupoval společně, takže jsme posílili koalici o Evžena Erbana z SPP,“ uvedl Rejda, který prý chce i nadále úzce spolupracovat s opozicí.

Změna čeká obvod na místě neuvolněného místostarosty, který sice zůstává ODS, ale už ho nebude zastávat Jaroslav Kňava, nýbrž Jiří Janoš. „Chlapi se tak mezi sebou dohodli, zřejmě rozhodlo, že pan Janoš dostal více preferenčních hlasů,“ dodal Rejda.

Ve zbývajících obvodech pak budou vládnout politici ze sdružení Pardubice pro lidi. Ve Svítkově to bude Petr Králíček a v Rosicích nad Labem Vítězslav Čapek.