Billboard SPD v Chrudimi vyprovokoval vznik iniciativy s názvem “Štváče v Chrudimi nechceme” | foto: Radek Kalhous, MAFRA

SPD rozvěsila billboardy i tam, kde nekandiduje, část lidí dráždí

  • 47
Kampaně Svobody a přímé demokracie (SPD) si všimli lidé na několika místech v Pardubickém kraji, v nichž tato politická strana nekandiduje ani v komunálních volbách, ani do Senátu. Část voličů přitom billboardy pobouřily, považují je za štvavé. V Chrudimi se kvůli tomu konal i protestní happening.

Svoboda a přímá demokracie nepatří mezi desítku volebních stran, které dokázaly sestavit kandidátku pro komunální volby v Ústí nad Orlicí, ale přesto má nově u ústeckého nádraží výrazný poutač. Přitom se tamních voličů letos netýkají ani říjnové volby do Senátu.

„Jestliže tady toto hnutí nekandiduje, tak nevidím důvod, proč by tady měla dělat kampaň. Tím spíš, že se pohybuje na hranici ústavy,“ reagoval například ústecký cestující a volič Martin Škorpil.

Podle místopředsedy krajského hnutí SPD Jiřího Langra není umístění poutače chybou firmy, která reklamy rozmisťuje, ale součástí centrální kampaně.

„Máme je podobně plošně po celé republice a v Pardubickém kraji kandidujeme do Senátu na Chrudimsku a Svitavsku, leckde kandidujeme i do komunálních voleb. Nevadí, když jsou i tam, kde nekandidujeme,“ řekl Langr.

V Chrudimi vznikla i iniciativa proti štvaní

Provokující billboard SPD se objevil na kruhovém objezdu u chrudimské restaurace U Guláška. Chladným nenechal obzvlášť zakladatele občanské iniciativy s názvem “Štváče v Chrudimi nechceme” a představitele tamních neziskových organizací, kteří reagují hlavně na hesla “NE politickým neziskovkám” a “NE diktátu menšin“.

V neděli dokonce uspořádali protestní happening.

„Chceme vyjádřit protest proti veřejnému rozeštvávání lidí demagogickými slogany. Stále opakovaná jednoduchá lživá tvrzení se postupně podprahově stávají ,normálními´ a lidé je začnou bezmyšlenkovitě přijímat,“ uvádějí autoři protestu Tomáš Lavický a Jan Axmann.

Ti oslovili nestátní neziskové organizace působící v Chrudimi a pak zaslali krajské i chrudimské organizaci SPD otevřený dopis, adresovaný později také kandidátovi za SPD do Senátu.

„Jako občany Chrudimi a členy nestátních neziskových organizací zde působících nás tato štvavá hesla hluboce urážejí. Chápeme-li politiku jako správu věcí veřejných, pak jde o snahu vytlačit občanské aktivity z veřejného prostoru a podřídit je vládnoucí moci. Návrat k poměrům, které pominuly s pádem vlády jedné strany v roce 1989, si nepřejeme. Proto vás vyzýváme k odstranění tohoto urážlivého billboardu a k ukončení rozeštvávání naší společnosti,“ uvádějí jmenovaní.

Hnutí odpovědělo, že si za hesly na reklamní ploše plně stojí a že nemá jakýkoliv důvod na nich cokoliv měnit a nebo reklamu zcela odstranit.

„V České republice začíná přirozený odpor k nadnárodnímu řízení naší země. Nástrojem tohoto řízení jsou neziskové organizace s politickým a ideologickým programem, napojené finančně a personálně na organizační síť George Sorose. Jejich cílem je zničení národní identity a přirozených kulturních a společenských hodnot, prosazování pozitivní diskriminace a imigrace v zájmu globálního světového řádu. Naše hnutí SPD bude podle vzoru Maďarska prosazovat kroky k omezení vlivu těchto sil na politiku a veřejnoprávní média,“ uvádí SPD v dopisu podepsaném šéfem hnutí Tomiem Okamurou.

Chrudimská iniciativa poukazuje na to, že pokud má SPD důkazy, že konkrétní organizace svou činností působí k omezení suverenity České republiky, pak je její povinností podat trestní oznámení.

„Nemáte-li důkazy, pouze šíříte poplašnou zprávu. Vůbec se nevyjadřujete k heslu zaměřenému proti menšinám. Menšinou, která má největší možnost ‚diktovat‘, jsou politické strany a státní správa. Vyzýváte tedy k odporu proti nim? Nebo štvete proti menšinám jako takovým? Přisvojujete si právo mluvit jménem většiny? Jaké?“ ptají se Lavický a Axmann, podle nichž je jediným účelem billboardu rozeštvávat lidi, vyvolávat obavy a nespokojenost a politicky i ekonomicky na tom profitovat.