Tady bude končit obchvat Pardubic, jezero vznikne v jeho blízkosti.

Tady bude končit obchvat Pardubic, jezero vznikne v jeho blízkosti. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Na okraji Pardubic by mohlo vzniknout jezero pro rekreaci

  • 18
Pardubice by chtěly, aby poblíž budoucího severovýchodního obchvatu města u sídliště Dubina vzniklo jezero. Mělo by jít o takzvaný mokrý poldr na Spojilském odpadu. Sloužil by k ochraně před povodněmi i k rekreaci.

Ten plán se poprvé do povědomí lidí z Pardubic dostal před rokem. Přišel s ním před komunálními volbami Filip Sedlák, zastupitel prvního městského obvodu za Naše Pardubice.

„Uděláme si přímo v Pardubicích ‚malé kapesní Chorvatsko‘. Písčité plážičky a voda čistá jako křišťál, a to přímo v Pardubicích. Jenom sen? Kdepak.Téměř jedenáct hektarů vodní plochy, která je i v územním plánu,“ popsal Sedlák, jak by si představoval novou vodní plochu u sídliště Dubina.

Za své plány sklidil spíše shovívavé úsměvy, ale po roce o tom samém mluví radní města. Město již totiž v roce 2014 nechalo zpracovat projektovou dokumentaci, ale kvůli nedořešeným vlastnickým vztahům k pozemkům nebyla dokončena.

Poldr by mohl vybudovat stát během výstavby blízkého severovýchodního obchvatu, na jehož násypy by se využila vytěžená zemina.

„Už před několika lety byly provedeny zkoušky hutnitelnosti vytěženého materiálu a vyšly dobře. Severovýchodní obchvat má hodně násypů, tam se budou zemní tělesa budovat v poměrně velkém rozsahu,“ řekla ČTK náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (ANO).

Takzvaný Spojilský odpad pramení u Staročenska, prochází Spojilem, Dubinou, Husovou ulicí až k mlýnům v historické části města, kde ústí do potrubí a vede pod dnem Chrudimky. Končí pak nedaleko zdymadla.

U sídliště Dubina by měla vzniknout rozsáhlá prohlubeň pro zachycování srážek zvaná poldr, protože v místě je vysoká hladina podzemní vody, a vytvoří se jezero s přítokem ze Spojilského odpadu.

„Mohlo by to být docela hezké koupaliště,“ míní Dvořáčková.

Potřebné pozemky jsou zhruba ze třetiny města, zbytek vlastní soukromníci.  Pokud by nesouhlasili s prodejem, připadalo by v úvahu je v zájmu veřejně prospěšné stavby vyvlastnit.

Po dokončení dokumentace chtějí Pardubice možnou stavbu předat Povodí Labe, Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nebo jiné státní instituci, která bude spolupracovat s Ředitelstvím silnic a dálnic.