Dům hudby Pardubice. | foto: Pardubický kraj

Z pardubického Domu hudby zní vrtačky, kraj rozjel dvě opravy najednou

  • 1
Pardubický kraj rozjel hned dvě série oprav Domu hudby v Pardubicích. Stavební dělníci tam jednak pracují na zateplení, ale také se pustili do oprav interiérů. Řada prašných prací se tedy uskuteční najednou.

Zatímco Komorní filharmonie na půl roku přesouvá své koncerty do náhradních prostor na Univerzitě, Konzervatoř Pardubice a její nájemci se budou muset vyrovnat s výměnou oken za provozu v průběhu školního roku.

„Rádi bychom měli všechny bourací práce ve společenské a vstupní části hotové o prázdninách, kdy tu není žádný provoz,“ řekl náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.

V současné době už zmizely vestavěné příčky v ochozu společenské části, ale také obložení topení či konstrukce připevněné na stropě.

„Tady nás překvapilo několik stovek velkých železných háků z betonového stropu, na kterých byly podhledy zavěšené a které budeme muset složitě odstranit. S tím nikdo nepočítal, dnes už jsou moderní technologie jednodušší,“ komentoval Línek zjištění z kontrolního dne.

Na stavbu dohlíží z pohledu majitele autorských práv také architekt Jan Třeštík, který budovu v 80. letech vyprojektoval pro tehdejší sídlo okresního výboru Komunistické strany Československa.

„Tomu musí odpovídat i rekonstrukce, aby se nezměnil vnější vzhled budovy. Proto i nová okna budou z hliníkových profilů, samozřejmě s mnohem lepšími tepelněizolačními vlastnostmi,“ uvedl Línek.

Společenská část má být hotová do konce ledna

Okna se nyní vyrábějí a přibližně za měsíc budou k dispozici. Pak se začne s jejich výměnou ve společenské části, jež má být hotová do konce ledna příštího roku, aby se tam mohl vrátit umělecký provoz.

Studenti konzervatoře a Základní umělecké školy Havlíčkova budou mít příští rok částečně ovlivněný pokračující stavbou.

„Komu doma vyměňovali okna, ví, že to netrvá dlouho. Je k tomu ale zapotřebí vše, co nejde odnést z místnosti, dobře zabalit. To může být třeba u drahých klavírů v místních učebnách o něco složitější,“ řekl krajský radní pro školství Bohumil Bernášek.

Zateplení celé budovy potrvá do srpna příštího roku, polovinu z jeho 30milionové ceny hradí Evropská unie, zbytek Pardubický kraj.

Výsledkem rekonstrukce společenské části za 56 milionů korun bude nová koncepce využití tzv. kolonády pro návštěvníky kulturních akcí, větší uživatelský komfort v příjemném prostředí, výměna všech dožilých rozvodů, ale také vylepšení všech tří sálů pro kulturní produkce po stránce technické, akustické i estetické.