Jedním ze vzorů pro úschovnu kol v Moravské Třebové může být parkovací dům u pardubického železničního nádraží. Většina cyklistů využívá plochu pod přístřeškem, cyklověž slouží hlavně majitelům dražších kol a elektrokol.

Jedním ze vzorů pro úschovnu kol v Moravské Třebové může být parkovací dům u pardubického železničního nádraží. Většina cyklistů využívá plochu pod přístřeškem, cyklověž slouží hlavně majitelům dražších kol a elektrokol. | foto: MF DNES

V Moravské Třebové vybudují nový terminál i věž pro cyklisty

  • 2
Prosklenou poschoďovou úschovnu kol v podobě věže, do níž bicykl umístí a schová automat, už znají cyklisté v Pardubicích, Hradci Králové či Třinci. Letos vznikne i v mnohem menší Moravské Třebové. Stane se totiž součástí nového terminálu, který město nechá ještě letos vystavět.

Dopravní terminál vznikne u moravskotřebovského vlakového nádraží a dostane i velké parkoviště v systému P+R, jehož součástí bude také několik parkovacích stání typu K+R, tedy kiss and ride, česky polib a jeď. Tato parkoviště vznikají v poslední době třeba u škol a slouží k zastavení na nezbytnou dobu třeba pro vysazení dítěte u školy. U železniční stanice vznikne i točna u autobusové zastávky.

„Smyslem celého projektu je především integrace různých druhů dopravy, tedy vlaků, autobusů, automobilů a kol na jednom místě. Právě cyklistům by proto měla sloužit parkovací věž pro bezpečné uložení více než stovky jízdních kol,“ uvedl místostarosta Moravské Třebové Václav Mačát.

Město původně chtělo na nádraží věž, která by měla poloviční kapacitu kol. „Nicméně dodavatel nebyl takovou věž schopen dodat, přestože zpočátku v nabídce firmy byla,“ řekl místostarosta.

V současnosti město pořádá zadávací řízení na zhotovitele stavby. Celkové náklady na výstavbu dopravního terminálu vyšplhají na 30 milionů korun, město získalo na pokrytí této sumy dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 24 milionů.