Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyléčit infarkt. Vědci v Dolní Dobrouči vyvíjejí záplaty na srdce

  8:41
Naději pro kardiaky nebo lidi s přerušenou míchou mohou být objevy, na nichž pracují vědci v Contipru v Dolní Dobrouči. Jejich partnery jsou mimo jiné univerzity v Cambridge, nebo fakultní nemocnice Harvardu.

Na srdce postižené infarktem lékaři použijí záplatu nebo gelové lepidlo. Metoda je vhodná pro mladší pacienty, Contipro se snaží najít materiál, který by pomohl i těm dříve narozeným. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Srdeční infarkt je v Česku nejčastější příčinou smrti mužů v produktivním věku. Kardiovaskulární nemoci mohou za více než polovinu všech úmrtí v zemi. I přesto, že se léčebné metody neustále zlepšují, ročně na ně v České republice zemře kolem šedesáti tisíc lidí.

Nemusí to ale dlouho trvat a rostoucí trend by se mohl začít snižovat. Společnost Contipro v Dolní Dobrouči se totiž zapojila do projektu AMCARE, jehož cílem je tvorba pokročilých materiálů pro regeneraci srdce po infarktu myokardu.

"Podle rozsahu poškození by materiál ve formě záplaty nebo gelového lepidla mohl zacelit defekt v srdeční tkáni a zákrok by přitom nevyžadoval rozsáhlou operaci. Hydrogel na bázi kyseliny hyaluronové se navíc po zahojení srdce sám vstřebá a nevadí normální funkci srdce," uvedl mluvčí společnosti Tomáš Papež.

Záplaty na srdce nejsou ničím novým, špičková pracoviště s nimi pracují už několik let. "Záplaty, jak tomu říkáte, jsme začali používat zřejmě jako vůbec první v Evropě již před několika lety," uvedl známý kardiochirug pražského IKEMu Jan Pirk.

Princip podle něj spočívá v tom, že se na postižené místo záplata přilepí a zhruba tři minuty podrží. "Pak už si tělo poradí samo," dodal profesor Pirk.

Malý problém ovšem spočívá v tom, že metoda je vhodná především pro mladší pacienty. Ti starší mají zatím smůlu, a tak se vědci z deseti vědeckých i dalších institucí po celém světě snaží najít nový materiál, který by formou záplaty nebo gelového lepidla mohl zacelit defekt v srdeční tkáni.

"Naším úkolem je vyvinout biodegradabilní, tedy přírodní materiál a nové chirurgické nástroje, které umožní transfer vlastních kmenových buněk pacienta k poškozenému srdci bez většího zásahu při operaci. Materiál má v konečném důsledku zajistit, aby z buněk kostní dřeně pacienta mohly vyrůst buňky nové, které nahradí mrtvou srdeční tkáň," upřesnil mluvčí Contipra.

Právě chirurgické zákroky při zavádění srdečních záplat jsou příčinou, proč je tato metoda vhodná především pro pacienty mladších ročníků. Objev vědců z Dobrouče by mohl vzhledem k šetrnějšímu zavádění záplat pomoci i těm dříve narozeným.

Vědci omezí následky přerušení míchy i periferních nervů

Šetrný přenos buněk, do něhož se v Dobrouči zapojili teprve nedávno, ale není jediným velkým mezinárodním programem, na němž se tu podílejí.

"Jako science-fiction může znít záměr projektu iONE, v němž třináct vědeckých pracovišť společně vytváří ultratenký ohebný film osazený organickou nano-elektronikou. Takový materiál po svém dokončení umožní alespoň v omezené míře řešit následky přerušení míchy. Contipro pro projekt vyvíjí přírodní obal elektronického implantátu, nezbytný pro bezproblémové přijetí imunitním systémem lidského těla," přibližuje další program Papež.

Dalšími dvěma významnými programy je pak podle něj vývoj nových technologií, které pomohou při obnově přerušených periferních nervů.

"Nový materiál bude v podstatě fungovat jako drát usměrňující růst fazole. Pomůže přerušeným nervům růst žádoucím směrem, díky čemuž si tělo po úrazu může pomoci samo," uvedl mluvčí s tím, že materiál musí být svými rozměry i složením vhodný pro růst buněk, nesmí vyvolávat imunitní reakce a po splnění účelu musí z těla sám zmizet.

V posledním velkém projektu mezinárodního charakteru nazvaném IMMODGEL tu vyvíjejí gel osazený imunitními buňkami pacienta, který zajistí bezproblémové přijetí titanových implantátů zubů nebo hrtanu. "Gel je od počátku vyvíjen tak, aby bylo možné jej výhledově použít i u dalších implantátů či transplantací jinde v těle," dodal mluvčí společnosti Papež.

O tom, že nejde o nějak druhořadé výzkumy svědčí přitom podle něj fakt, že mezi partnery dobroučské firmy nechybí ani univerzita v Cambridge, německý Fraunhofer Institut, nebo přední fakultní nemocnice Harvardské univerzity, Brigham and Women's Hospital.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Nauč se pískat.“ Zaplněné pardubické náměstí se těšilo na oslavy, přišlo zklamání

26. dubna 2024  15:09,  aktualizováno  19:47

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Po porážce...

Budu dřít tak dlouho, dokud nezískám pohár, hlásí gólman Dynama Will

29. dubna 2024  9:23

Dynamo na něj uvalilo absolutní embargo. Celé play off se před novináři „skrýval“. Pardubický...

Hrdina Cienciala v euforii: V šatně jsme si řekli, že naše lajna rozhodne

29. dubna 2024  1:09

Tahle výměna bude šéfy pardubického hokejového klubu pravděpodobně docela dlouho strašit ve snech....

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Tisíce fandů Dynama dorazily fandit na „Pernštýňák“. Odcházeli zklamaní

28. dubna 2024  20:59

Několik tisícovek fanoušků, kteří přišli v neděli večer povzbudit své hokejové Dynamo, odešli...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...