Strom spadl na lanovku, hasiči z ní za dvě hodiny sundali desítky lyžařů

  • 91
Na lanovou dráhu ve skicentru Buková hora na Orlickoústecku spadl strom. Na lanovce po poledni uvázlo 71 lyžařů, které hasiči postupně evakuovali. Celou akci ukončili v 16:17.

Podle webové kamery z areálu stála čtyřsedačková lanovka na Červené Vodě, která podle stránek areálu měří 1688 metrů a dle areálu jde o nejrychlejší a nejdelší lanovou dráhu Orlických hor.

Na lanovku spadl strom, který se obsluha ihned snažila odřezat, a v nouzovém režimu dostat dolů lidí, kteří na lanovce uvázli. To se však nepodařilo.

„Byla zahájena evakuace všech lidí z lanovky. Na místě zasahovala kromě hasičů také horská služba z Čenkovic, Jeseníků a Říček. Na pomoc byly povolány i dva vrtulníky,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Vrtulníky pak mohly zasahovat pouze v nezalesněné části svahu.

Hasiči z lanovky zachránili během několika hodin všech 71 osob, které na lanovce zůstaly. Evakuaci zahájili ve tři odpoledne a skončili v 16.17. „Provedli jsme pak ještě jednu kontrolu celé lanovky, abychom se ujistili, že na ní skutečně nikdo nezůstal,“ řekla Horáková.

Hasiči také uvedli, že lanovka je vyhřívaná. Uvázlé lyžaře provozovatelé areálu o aktuální situaci informovali pomocí rozhlasu.

„Po celou dobu zásahu jsme neměli žádná nahlášená zranění,“ řekl mluvčí záchranky Aleš Malý. 

Hasiči se rozdělili do několika skupin a postupně slaňovali s jednotlivými osobami. „Při zásahu na lanovce ve zmrzlém prostředí jde o minuty. Největší problém je čas. Lidé, kteří na lanovce sedí, jsou oblečeni na lyžování, nikoliv na sezení. Lidé budou postupně promrzlí. Záchrana tedy nemohla končit tím, že lyžaře spustíme z lanovky na zem,“ uvedla Horáková.

Na místě byly hasičské jednotky ze Svitav, z Ústí, z Králik, z Olomouce a Šumperka. A také dobrovolníci z Červené Vody.

Lyžaři zůstali na lanovce uvězněni několik hodin, podle norem by měli být evakuování do dvou hodin od zastavení lanovky. Ve skiareálu byly po celý den zrhuba tři stupně a vál severozápadní vítr rychlostí zhruba patnáct kilometrů v hodině.

V areálu lyžoval i exministr zemědělství Marian Jurečka, situaci neváhal oglosovat na svém Facebooku.

17.ledna 2019 v 15:40, příspěvek archivován: 17.ledna 2019 v 16:09

VIDEO: Video Facebook Marian Jurečka 17. 1. 2019 15:40

Pro zobrazení videa musíte mít zapnutou podporu JavaScriptu

Občas i vyčistit hlavu je třeba a když na lanovku padne strom, tak pak sjezdovka je úžasně prázdná ‍♂️

Pak také zveřejnil i záběry zasahujících záchranářů a hasičů.

Spadlý strom se o lanovku pouze opřel a její poškození není vážné, ale zprovoznění potrvá. Určitě nepojede dnes a nejspíš ani v pátek.

„Na prvním místě pro nás je, že se nikomu nic nestalo. S tím, že budeme muset lanovku opravit se prostě nedá nic dělat, protože ty stromy jsou pod tíhou sněhu a ve chvíli, kdy se navíc oteplí, tak tomu nejde zabránit,“ vyjádřil se tiskový mluvčí skiresortu Petr Toman.

,