Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mnohé unavené děti z autobusů vynášíme, říká zdravotník uprchlického centra

  10:30
Středisko ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku se stalo jedním z center, kam přijíždějí uprchlíci z Ukrajiny. Většinou tam stráví první klidnou noc po zdlouhavé cestě z válkou sužovaných oblastí. Takřka výhradně jde o ženy s dětmi.

Na cestě jsou už několik dnů a doufají, že pro své ratolesti konečně najdou klid. Ukrajinské ženy, které se svými dětmi a někdy i se starými rodiči utekly před válkou, mají v registračním humanitárním centru ve Vyšních Lhotách konečně možnost trochu vydechnout. 

Do beskydské obce přijely vlakem z ukrajinského Čopu, když předtím dlouho cestovaly z vnitrozemí a poté čekaly na ukrajinsko-slovenských hranicích. 

Uprchlíci z Ukrajiny čekají v registračním humanitárním středisku ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku na odvoz na další místa v České republice. (10. dubna 2022)

„Některé děti byly tak unavené, že se ani po příjezdu do střediska při vystoupení z autobusu neprobudily a museli jsme je přenášet,“ popsal Miloš Navrátil z ministerstva vnitra, který spoluzajišťuje zdravotní péči.

Uklidnění však není u ukrajinských žen úplné. To nastane až v okamžiku, kdy budou vědět, že ruskou invazi přežili i jejich muži, kteří nyní brání svou vlast. A to zatím zůstává v nedohlednu.

„Chováte se k nám moc hezky, jsme moc rádi za to přijetí. Ale doma máme válku, takže se bojíme o naše blízké, já tam mám ještě rodiče a manžela,“ vysvětluje Nadia Těmeshevko z Dněpru, která přijela se svými dcerkami ve věku třináct let a tři roky. „Jsou moc unavené, ale to už vydržíme.“

Její slova potvrzuje i Miloš Navrátil. Po fyzické stránce jsou na tom utečenci velmi dobře. „Museli jsme ošetřit jen několik osob, přičemž šlo jen o pohmožděniny a naražená kolena, tedy následky dlouhého cestování,“ poznamenal.

Mnohem větší nápor však zažívá psychika. „Ve válce nechávají své muže, mnozí se také bojí o staré rodiče, kteří by už dlouhou cestu nevydrželi a říkají, že chtějí umřít na Ukrajině,“ vypovídá Navrátil.

Také pětapadesátiletá Maria za Zakarpatí zvažovala, jestli se má na cestu vydat. Vždyť nikdy nebyla mimo rodnou Ukrajinu. „Ale nakonec jsem s dcerou a vnuky vyjela. Máme doma své muže, snad to přežijí,“ líčila se slzami v očích, když čekala na autobus hasičů. Ten uprchlíky rozvážel na další místa.

Nechat psa doma? Ani náhodou

I svého psa s sebou na dalekou cestu vzali Asia, Nadia a Maria z Charkova. „Ani nás nenapadlo ho nechat doma, naštěstí jsme odjely ještě před bombardováním,“ řekly ženy.

Ve Vyšních Lhotách měli v posledních dnech hodně napilno. Ještě před pár dny byli v zařízení v areálu někdejších kasáren internováni cizinci s nelegálním pobytem, kteří čekali na řízení o svém vyhoštění. 

Jakmile Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a bylo zřejmé, že invaze vyvolá utečeneckou vlnu, rozvezli tyto nelegální cizince do dalších dvou uprchlických zařízení ve středočeské Bělé-Jezové a do Balkové na Plzeňsku.

Nepřetržitá starost o uprchlíky

„Jen cizince ukrajinské národnosti jsme propustili. No a pak jsme hned začali připravovat Vyšní Lhoty na další uprchlíky,“ poznamenal mluvčí Správy uprchlických zařízení Jan Piroch.

Lidem je po příjezdu do Vyšních Lhot poskytnuta zdravotní pomoc, pokud ji potřebují. Následuje přihlášení a registrace. „Nyní jsme zajistili péči pro 315 klientů, kteří dostali hygienický balíček, také jídlo a další balíček potravin. Pak se jdou ubytovat a přenocovat,“ popsala Irena Rumpelová, zástupkyně ředitelky zařízení.

Sotva domluvila, už vyřizovala další pomoc uprchlíkům poté, co se dozvěděla o dalším vlaku z Čopu. Pracovníci se utečencům věnují nepřetržitě.

Úplně jiná migrační vlna

Pokud ukrajinští uprchlíci mají kam jít, vezou je autobusy hasičů na železniční nádraží. Ti, co tady nemají známé ani příbuzné, tak zůstávají a přemístí se jinam, hovoří se například o pobytových zařízeních v Havířově nebo v Kostelci nad Orlicí.

Vyšní Lhoty prožily první větší migrační vlnu ve druhé polovině 90. let, kdy tam přijížděli utečenci z Jugoslávie sužované občanskou válkou. Když se zvažovalo převedení areálu na věznici, začala migrantská krize v roce 2015.

Ta se však od té současné v mnohém odlišovala. Například zatímco tehdy sváželi zejména mladé muže z Afriky a z arabských zemí, nyní to jsou až na výjimky ženy s dětmi. „V obci se současnou utečeneckou vlnou nemáme žádný problém, každý to chápe,“ potvrdil starosta Vyšních Lhot Roman Čagala.

Vyšní Lhoty se staly centrem ukrajinských uprchlíků proto, že z uprchlických zařízení mají největší kapacitu a leží nejvýchodněji.

Vyšní Lhoty se staly centrem ukrajinských uprchlíků proto, že z uprchlických zařízení mají největší kapacitu a leží nejvýchodněji.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

Trpěl, pohár zvedl jen díky adrenalinu. Brutální pohádka, nevěřil Růžička

29. dubna 2024  15:40

Útočník Martin Růžička jako jediný pamatuje všech šest extraligových titulů třineckých Ocelářů, a...

Obchvat Komárova potvrzen. Čtyřpruh mezi Opavou a Ostravou bude za pět let

29. dubna 2024  13:53

Poslední velká silniční stavba na hlavním tahu mezi Opavou a Ostravou, obchvat opavské městské...

Ostravští se naučili hrát koncovky, srazili mistra a věří si i na Nymburk

29. dubna 2024  13:07

Basketbalisté NH Ostrava byli v základní části národní ligy na pokraji baráže, blízko posledního...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...