Ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku začalo fungovat  registrační humanitární středisko.

Ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku začalo fungovat registrační humanitární středisko. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ukrajinští utečenci míří do obce v Beskydech. Vyšní Lhoty pomáhají

  • 0
Skupiny utečenců z válkou sužované Ukrajiny jezdí do Vyšních Lhot na Frýdecko-Místecku a jejich počet bude dále růst. V beskydské obci totiž stojí areál někdejších kasáren, který už v minulosti několikrát pomohl v řešení migrantských krizí.

V 90. letech tam přijížděli uprchlíci z válečné Jugoslávie, následně se zvažovala přeměna na věznici, ale v roce 2015 právě Vyšní Lhoty ztlumily nový tlak utečenců.

„Jenže nyní je to jiné než tehdy, když sem sváželi zejména mladé muže z Afriky. Teď každý v obci tíživou situaci Ukrajinců chápe, navíc většinou jde o ženy, děti a seniory,“ srovnal Roman Čagala, starosta obce se zhruba 850 obyvateli.

O nové situaci v utečeneckém táboře byl starosta informován předem. „S vedením zařízení jsem neustále v kontaktu, takže žádný problém,“ podotkl.

Vláda rozhodla, že zařízení ve Vyšních Lhotách se přemění ze záchytného střediska cizinců s nelegálním pobytem na registrační humanitární středisko. „Je určeno ukrajinským uprchlíkům, kteří tady nemají žádné příbuzné nebo známé,“ vysvětlil mluvčí Správy uprchlických zařízení Jan Piroch.

Ve Vyšních Lhotách Ukrajince zaregistrují, pomohou i v případě zdravotních obtíží. „Dostanou najíst, předáme hygienický balíček, mohou přespat a poté je už po naší ose přemístíme do místa ubytování,“ popsal Piroch.

Upozornil, že Ukrajinci do Vyšních Lhot automaticky nemusejí. Svůj pobyt mohou také zlegalizovat tak, když se do tří dnů od příchodu do země přihlásí na cizinecké policii.

Ukrajinci se s jinými utečenci nesetkají, protože v tamním zařízení nyní žádní nebyli. „Cizinci s nelegálním pobytem byli přemístěni do dalších našich zařízení, jen ty s ukrajinskou národností jsme propustili,“ dodal Jan Piroch.

Největší kapacita a nejvíce na východ

Beskydské zařízení bylo vybráno proto, že ze čtyř utečeneckých v táborů v zemi má největší kapacitu a leží nejvýchodněji. 

Na dotaz MF DNES mluvčí zmínil, že ve Vyšních Lhotách zatím zaregistrovali desítky ukrajinských utečenců. „Ale míří tam další,“ upozornil Piroch s tím, že pokud tam někdo s Ukrajinci směřuje, zvláště pak s větší skupinou, ať se ozve předem na číslo 775 466 495. Ubytování ukrajinským uprchlíkům mohou lidé nabídnout na emailové adrese: ubytovaniukrajina@suz.cz.

Piroch připojil i informaci, že správa přijímá větší nabídky ubytování, ale lidé také mohou kontaktovat centra na podporu integrace cizinců, které správa provozuje v deseti krajích. Centra totiž fungují jako regionální koordinátoři humanitární pomoci.

Vyšní Lhoty leží na Frýdecko-Místecku nedaleko nejvyššího vrcholu Beskyd Lysé hory.

Vyšní Lhoty leží na Frýdecko-Místecku nedaleko nejvyššího vrcholu Beskyd Lysé hory.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz