Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odvolací soud zpřísnil dvojnásobnému vrahovi z Raškovic trest na 27 let

  11:02aktualizováno  12:31
Odvolal se, chtěl nižší trest, ale Vrchní soud v Olomouci dal zapravdu státnímu zastupci. Učitel angličtiny Ondřej Dlouhý, který loni v listopadu v Raškovicích na Frýdecko-Místecku zavraždil 17letou studentku a jejího dědečka, dostal trest vyšší o tři roky a za mřížemi by měl strávit 27 let.
Ondřeje Dlouhého, který 4. listopadu 2013 zastřelil svou žákyni a jejího...

Ondřeje Dlouhého, který 4. listopadu 2013 zastřelil svou žákyni a jejího dědečka, přivedla k jednání soudu eskorta. Od útoku je ve vazbě. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Dlouhý musí podle rozsudku zdravotním pojišťovnám a příbuzným obětí také zaplatit zhruba 2,6 milionu korun.

„Soud zohlednil hlavně to, že muž svůj čin plánoval, rozhodně nešlo o nějaký náhlý afekt. Tři zbraně a sto nábojů si vzal už do zaměstnání, odkud se uvolnil a jel do obce, kde dívka bydlela,“ řekl mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský a zdůraznil, že s takovou společenskou nebezpečností se soud setkává jen výjimečně. „Proto bylo rozhodnuto o zvýšení rozsudku do druhé poloviny sazby výjimečného trestu.“

Doživotí nepadlo proto, že Dlouhý dosud nebyl trestán a znalec považuje jeho převýchovu za možnou. Odsouzený si ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu, to ale neodloží platnost verdiktu.

Státní zástupce Vít Legerský původně žádal třicet let, proto se také po vyhlášení krajského soudu odvolal. Obhajoba nesouhlasila s právní kvalifikací a žádala změnu na zabití z omluvitelných pohnutek, za což by „střelci z Raškovic“ hrozilo maximálně dvacet let vězení.

Tragédie v Raškovicích

„S trestem se nemohu ztotožnit, trvám na tom, že měl být můj klient souzen za zabití, ne za vraždu. Soud měl zohlednit, že klient jednal z omluvitelného hnutí mysli,“ řekla už v srpnu po vyhlášení rozsudku u Krajského soudu v Ostravě obhájkyně Irena Křivánková.

Vztah trval asi měsíc

Jednatřicetiletý kantor nastoupil na střední školu ve Frýdku-Místku v září a záhy navázal vztah se sedmnáctiletou dívkou. Tu neučil pravidelně, jen jednu hodinu při doučování angličtiny.

„Vznikl mezi nimi asi měsíční vztah, kdy si vzájemně sdělovali důvěrné informace o sobě, o svých rodinách a podobně, líbali se, ale k pohlavnímu styku zřejmě nedošlo. Pak se dívka chtěla rozejít a on to neunesl,“ uvedl státní zástupce Legerský.

Jedině trest smrti, řekl otec dívky

Dívka se podle spisu vrátila k předchozímu příteli a údajně učiteli vyhrožovala, že vše o jejich vztahu zveřejní a dozví se to nejen lidé ve škole, ale také jeho manželka.

V pondělí 4. listopadu 2013 odjel Dlouhý taxíkem do Raškovic, kde dívka bydlela. U sebe měl tři legálně držené zbraně. Nalezla ho tam i jeho manželka, které se před časem svěřil, a tušila, kde by mohl být, když se po škole neozval. Přesvědčila ho, aby nic nedělal a chtěli spolu odjet.

Jenže když projížděli okolo domu, před kterým dívka stála, přikázal podle informací ze spisu zastavit a vyskočil. Po prvních výstřelech dívka utekla domů.

Proč vrah nedostal doživotí

Trestní sazba za úkladnou vraždu činí 15 až 20 let vězení. Vzhledem k tomu, že Ondřej Dlouhý zavraždil dva lidi a starší žena přežila jen díky lékařské pomoci, tak v úvahu připadal i výjimečný trest 20 až 30 let vězení. Pak už je jen doživotí.

Státní zástupce pro „raškovického střelce“ žádal třicet let, obhájkyně se domáhala změny z vraždy na zabití z ospravedlnitelných pohnutek, za což pachatel může dostat maximálně dvacetiletý trest. Uváděla, že mu bylo dívkou údajně vyhrožováno zveřejněním vztahu a při svém jednání nebyl zcela při smyslech.

To Krajský soud odmítl a vynesl trest 24 let. Nižší trest Dlouhý dostal proto, že dosud nebyl trestán a znalci uvedli, že je možná jeho převýchova. Po odvolání Dlouhého i žalobce zvýšil vrchní soud trest na 27 let.

V praxi to znamená, že Dlouhý může požádat o podmínečné propuštění po dvou třetinách trestu, tedy po osmnácti letech v listopadu 2031 (do trestu se započítává i doba strávená ve vazbě).

Dlouhý podle obžaloby nejprve střílel do oken, pak vnikl dovnitř. Do cesty se mu postavili prarodiče, kteří bydleli v přízemí. Dědečka zastřelil, babičkou střelou do hlavy těžce zranil.

Dívku střelil do hlavy

Zatím se dívka s matkou pokoušely zabarikádovat v ložnici v patře. Otec byl právě v obci na jednání o kompostérech. Dlouhý několikrát vystřelil přes dveře, přičemž dívku jednou zasáhl do tváře.

„Ty jsi mi zničila život, já ti ho zničím taky,“ prohlásil tehdy podle obžaloby. Dveře nakonec rozrazil a dívku ještě několikrát střelil do hlavy. Matku nechal být a odešel. Celkem podle obžaloby vystřílel více než sto nábojů.

Přivolaná policejní zásahová jednotka muže zadržela na autobusové zastávce. Po zatčení se ocitl v Psychiatrické léčebně v Opavě, odkud se přemístil do vazební nemocnice. Tam se pokusil o sebevraždu, když spolykal větší množství uklidňujících prášků.

Autor:
  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Oceňovaná přestavba jatek na galerii má problém. Ve fasádě vznikají trhliny

27. dubna 2024  17:04

Nejen chválu a nominace na prestižní architektonické ceny, ale také problémy způsobené paradoxně...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Retro věci mizely, ztrácely se telefony, foťáky i slabikáře. Teď muzeum střeží kamery

27. dubna 2024  7:37

V kuchyni kachlová kamna a starý kredenc. Obývací pokoj s dobovou rodinnou fotkou i jedním z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...