ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Moravskoslezskému kraji ubylo obyvatel nejvíce. Vinou vysoké úmrtnosti

  • 2
Moravskoslezskému kraji za první tři měsíce roku opět ubylo nejvíc lidí v republice. Po letech se však zastavil jejich odliv stěhováním. Za úbytkem stojí rekordní úmrtnost.

Narodilo se víc dětí než za první tři měsíce loňského roku a po letech se na sever Moravy a do Slezska také přistěhovalo víc lidí, než odtud zamířilo jinam. Přesto si Moravskoslezský kraj prvenství v úbytku obyvatel udržel i v prvním čtvrtletí letošního roku. Důvodem je vysoká úmrtnost.

„V prvním čtvrtletí 2021 poklesl počet obyvatel v Moravskoslezském kraji o další zhruba 2,3 tisíce. Na tomto úbytku se podílela výhradně přirozená obměna obyvatelstva, respektive rekordně vysoký počet zemřelých,“ informoval ve zprávě o obyvatelstvu Patrik Szabo z Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě.

Počet obyvatel kraje po prvním čtvrtletí činí 1 190 516, o 2 318 méně než na konci roku 2020. Populace na začátku roku ubylo ve všech krajích republiky vyjma Prahy a Středočeského kraje. Moravskoslezský má ale úbytek nejvýraznější. 

Pokles počtu obyvatel hlásí všechny okresy. Narodilo se přitom o 205 dětí víc než za stejné období roku 2020, nejvíce na Novojičínsku. A po mnoha letech se zastavil trend vystěhovávání, naopak migrací regionu přibylo na šest desítek nových obyvatel. 

Rekordně vysoká však byla úmrtnost. „V lednu až březnu tohoto roku zemřelo v Moravskoslezském kraji podle předběžných výsledků 5 333 osob, což bylo o 1 589 osob a o 42,4 procenta více než ve stejném období roku 2020,“ vyčíslil Szabo.

Severní Morava a Slezsko vymírá dlouhodobě, hodnoty úmrtnosti však už loni výrazně navýšila pandemie koronaviru. 

„Zasáhla snad všechny oblasti naší společnosti a má významný dopad i na změnu počtu obyvatel našeho kraje. V úbytku obyvatel bohužel sehrála významnou úlohu větší úmrtnost právě v souvislosti s onemocněním covid-19,“ komentoval hejtman Ivo Vondrák.

Manželství ubylo, rozvodů moc ne

Pandemie covidu se odrazila také v dalším statistickém ukazateli – v počtu uzavřených manželství v Moravskoslezském kraji. Bylo jich zhruba o čtvrtinu méně než v roce 2020.

„V prvním čtvrtletí roku 2021 bylo uzavřeno 364 manželství, o 131 méně než ve stejném období předchozího roku. K nižšímu počtu sňatků přispěl zejména nouzový stav, v jehož průběhu byla možnost uzavření manželství omezena epidemickými opatřeními,“ upřesnil Szabo.

Počty rozvodů ale pandemie nemoci covid-19 výrazněji neovlivnila, i když i těch bylo méně. Rozvedeno bylo v kraji 545 manželství, o 49 méně než za stejné období loňského roku.

Přistěhovalí převážili odchody

Druhý dlouhodobý faktor úbytku obyvatel v Moravskoslezském kraji, stěhování, začátkem letošního roku roli nehrál. Naopak se lidé na severní Moravu a do Slezska více stěhovali.

„Do Moravskoslezského kraje se v prvním čtvrtletí roku 2021 přistěhovalo 2 013 osob, což bylo o 504 osob více než za stejné období roku 2020. Ve stejném období se z kraje vystěhovalo 1 952 osob, o 565 méně než v prvním čtvrtletí předchozího roku,“ doplnil statistik.

Kladný přírůstek obyvatel stěhováním hlásí okresy Frýdek-Místek, Nový Jičín a Opava. Ostravsko a Karvinsko však i letos stále vykazují úbytek stěhováním.