Vánoce ve Stonavě budou v pietním duchu, Ostrava zhasne dominanty

  • 2
Starosta Stonavy na Karvinsku vyzval po čtvrteční tragédii v dole ČSM k pietní oslavě vánočních svátků. V Ostravě kvůli smutku za zabité a zraněné horníky zhasnou světelné dominanty. Kraj chce pomoci rodinám.

„Vyzval jsem naše občany, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku pokud možno oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů,“ řekl starosta Stonavy Ondřej Feber. 

Obec určitě připraví i pietní akt, ale jeho podoba zatím není jasná.

„Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku. Máme tady klub krojovaných horníků s více než stoletou tradicí, takže určitě připravíme nějaký pietní akt, abychom vyjádřili soucit s horníky a jejich rodinami,“ uvedl Feber.

Podle něj lidem rozsah tragédie teprve začíná docházet. „Je to poměrně čerstvé. V obci je ticho. Nepamatuji si, že by se přímo ve Stonavě něco takového stalo,“ uvedl Feber.

Památku zesnulých horníků uctí i v krajské Ostravě. „Světelné dominanty Ostravy, věž Nové radnice a Sýkorův most, večer pohasnou k uctění památky tragicky zahynulých horníků při neštěstí ve Stonavě,“ uvedl Petr Havránek z ostravského magistrátu.

Tradiční půlnoční mše o Štědrém večeru v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě se bude sloužit za oběti důlního neštěstí, uvedl mluvčí ostravsko-opavského biskupství Pavel Siuda.

„Zpráva o důlním neštěstí v dole ČSM ve Stonavě nás hluboce zasáhla, o to více, že nastala v této předvánoční době. Vyjadřujeme svou upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech neštěstí a zahrnujeme ve svých modlitbách všechny oběti, zraněné a také rodiny, které neštěstí zasáhlo,“ uvedli biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup Martin David.

Kraj chce pomoci i finančně pozůstalým

Moravskoslezský kraj nyní hledá způsob, jak by mohl finančně pomoci rodinám po zesnulých hornících.

„Je to obrovské neštěstí. Exploze v Dole ČSM u nás úplně proměnila předvánoční atmosféru. Vyjadřuji hlubokou soustrast všem pozůstalým. Rodinám i blízkým přátelům, kterým tragédie tak zásadně obrátila život naruby,“ komentoval tragédii hejtman Ivo Vondrák.

Konstatoval, že téměř kilometr pod zemí přišli o život otcové rodin, manželé a životní partneři, lidé, kteří jsou pro své blízké nenahraditelní.

„Ač jsem osobně neznal nikoho z těch, kteří přišli o život, cítím i já obrovský smutek a hlavně bezmoc. Kromě slov útěchy mohu slíbit, že Moravskoslezský kraj najde způsob, jak pozůstalým nabídnout pomocnou ruku. A stejně jako všichni si ze srdce přeji, aby se podobné nešťastné události už nikdy neopakovaly,“ uzavřel hejtman.

,