(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marek Podhora, MAFRA

Limity škodlivin v ovzduší po zimě nepřesáhly nikde v kraji, pomohl i vítr

  • 5
Ovzduší v Moravskoslezském kraji je i po zimě v souladu se zákonem.Rezervu mají i Věřňovice, místní část Dolní Lutyně na Karvinsku, které jinak pravidelně vedou tabulku míst s nejhorším ovzduším a pohybují se v červených číslech. Uplynulá zima byla z hlediska znečištění ovzduší velmi příznivá.

„Každé zlepšení rozptylových podmínek je poznat. Když fouká vítr, na číslech znečištění ovzduší se to hned projeví,“ komentuje starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek. 

Měřicí stanice ve Věřňovicích za první tři měsíce letošního roku hlásí třicet dní, kdy se tam koncentrace polétavého prachu v ovzduší dostala nad zákonný limit.

Legislativa jich pro celý rok povoluje pětatřicet, Věřňovickým tedy zbývá ještě pět. To není obvyklé, v předchozích letech mívali toto zákonem stanovené maximum „vydýcháno“ mnohdy už koncem února. 

Například loni hranici prolomili 2. března a na konci března počet nadlimitních dní čítal třiapadesát.

Uplynulá zima

261 - µg/m3 je nejvyšší naměřená koncentrace prachu této zimy, a to 20. 1. v Ostravě.

126 - hodin trvaly v aglomeraci Ostrava, Karviná, Frýdek-Místek smogové situace.

„Naše stanice je nejníže položenou měřicí stanicí, navíc v blízkosti hranice s Polskem. Když přijde smogová poklička, čísla bývají špatná. Znečištění je ale plošným problémem celého okolí,“ dodal starosta. 

„Vydýcháno“ zatím letos nemá žádná lokalita v kraji. Příznivý byl z hlediska znečištění ovzduší nejen začátek roku letošního, ale i poslední tři měsíce toho loňského.

„V uplynulé chladné části roku, tedy od října 2018 do března 2019, převažovaly oproti předešlé sezoně z přelomu let 2017 a 2018 lepší rozptylové podmínky, o čemž svědčí nižší počet vydaných signálů smogového varovného a regulačního systému a nižší počet dní s průměrnou denní koncentrací nad 50 mikrogramů na metr krychlový,“ uvedla Vladimíra Volná z oddělení kvality ovzduší ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Doplnila, že příčinou jsou meteorologické podmínky, které byly pro rozptyl škodlivin tuto zimu příznivější. 

„Příkladem je vyšší rychlost proudění větru, vyšší průměrná teplota vzduchu, menší výskyt situací s teplotní inverzí a podobně,“ upřesnila meteoroložka.

Tabulku vede Ostrava

Lokalitou s nejhorší bilancí je po zimě ostravský obvod Radvanice a Bartovice. Tamní lidé dýchali nadlimitní množství polétavého prachu více než třetinu zimy, měřicí stanice v Radvanicích od začátku října hlásí sedmdesát takových dní, z toho čtyřiatřicet letos. Nicméně loni za první tři měsíce měla lokalita za sebou už padesát těchto dní.

Z Ostravy pochází i další maximum, nejvyšší naměřená průměrná denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší uplynulé zimy. 

Stav ovzduší v kraji během uplynulé zimy

Kraj během zimy zažil dvě smogové situace, loni v říjnu a koncem letošního ledna. 

  • V aglomeraci Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka trvaly v součtu 126 hodin, z toho 84 hodin v lednu platila i regulace průmyslu. Na Třinecku šlo celkem o 116 hodin, z toho 78 hodin regulace. Ve zbytku kraje platila smogová situace jen jedna v lednu, a to 75 hodin, a regulovat průmyslovou výrobu tam nebylo třeba. 
  • V počtu dnů s nadlimitním množstvím prachu v ovzduší na tom od října 2018 do března 2019 byl nejhůř ostravský obvod Radvanice (70 dní, data v tomto případě ještě nejsou úplná), Věřňovice (64 dní) a ostravské lokality Přívoz a Českobratrská (po 61 dnech). 
  • Uplynulá zima patřila z hlediska znečištění ovzduší k příznivějším.

Tu ohlásila měřicí stanice na Českobratrské pro 20. leden a její hodnota činí 260,8 mikrogramu na metr krychlový. Dosahuje více než pětinásobku imisního limitu.

I z hlediska výstrah byla zima oproti předchozím letům lepší. Zatímco tuto zimu Ostravsko, Karvinsko a Frýdecko-Místecko bez Třinecka tonulo ve smogové situaci celkem 126 hodin, předchozí zimu šlo celkem o 304 hodin a v zimě 2016/2017 dokonce o 760 hodin.

Ušetřily i průmyslové podniky. Hodinové bilance regulace průmyslu na Ostravsku, Karvinsku a FrýdeckoMístecku letošní zimu činily 84 hodin, loňskou 156 hodin a předloňskou dokonce 249 hodin. Například huť ArcelorMittal Ostrava regulace přijde na statisíce denně. 

„Zastavujeme třeba provoz mlýnice uhlí na koksovně, manipulaci se struskou nebo práce na skládkách uhlí. Odkládají se plánované opravy a údržba, které by mohly zvyšovat prašnost, a zavádíme zvýšenou kontrolní činnost,“ popsala regulační opatření mluvčí ArcelorMittalu Barbora Černá Dvořáková.

Na Třinecku dvě smogové situace letošní zimy v součtu trvaly 116 hodin. Minulou zimu tam měli smogové situace rovněž dvě, avšak o celkových 201 hodinách. 

Předloňskou zimu tam výstrahy v součtu činily 462 hodin. Regulace průmyslu byla na Třinecku tuto zimu ve srovnání se zimou předloňskou zhruba třetinová.