Větve stromů v části Rýmařovska pokryla silná vrstva námrazy a ledu. (20....

Větve stromů v části Rýmařovska pokryla silná vrstva námrazy a ledu. (20. prosince 2020). | foto: Hasičský záchranný sbor MSK

Na silnici u Rýmařova padají stromy a silné větve pod tíhou námrazy

  • 11
Desítky stromů a silných větví už se zlomily vinou silné námrazy podél silnice u Rýmařova na Bruntálsku. Kalamitu se snaží už několik dnů odklízet hasiči, kteří také vybízejí řidiče, aby se této komunikaci pokud možno vyhnuli.

Kritická situace vládne na silnici číslo 445 mezi Rýmařovem a místní částí Stránské.

„Na stromech a větvích je silná vrstva námrazy a ledu, což si za tři dny vyžádalo už dvě desítky výjezdů profesionálních a dobrovolných hasičů,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Upozornil, že na zhruba dvoukilometrovém nejhorším úseku navíc zůstávají hromady ledu.

Nadto v oblasti už třetí den leží mlha. „Proto řidičům, zvláště přijíždějícím z jihu, doporučujeme, aby zvolili jinou trasu než kolem hradu Sovinec. Třeba je vhodnější zamířit na Dlouhou Loučku,“ doporučil hasičský mluvčí.

Nyní obávanou silnicí projíždějí například řidiči, kteří z Olomoucka jedou lyžovat do jesenických zimních středisek v Karlově nebo na Kopřivné.

„Námraza je tak silná, že láme nejen silné větve, ale také stromy v půlce. Kmeny tak často končí i s ledovým obalem na silnici,“ přiblížil řídící důstojník hasičů na Bruntálsku. 

Dodal, že zatím naštěstí není hlášena žádná nehoda nebo něčí zranění. „Nevypadá to ale, že by se během dneška nebo středy měla tamní situace nějak zlepšit,“ konstatoval. Aktuální informace budou na webu moravskoslezských hasičů.

Hasiči varují před silnicí 445 mezi Rýmařovem a místní částí Stránské (červená značka), při cestě z Olomoucka pak doporučují silnici 449 přes Dlouhou Loučku (zelená značka).

Hasiči varují před silnicí 445 mezi Rýmařovem a místní částí Stránské (červená značka), při cestě z Olomoucka pak doporučují silnici 449 přes Dlouhou Loučku (zelená značka).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz