Klimatolog Radim Tolasz

Klimatolog Radim Tolasz | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Téměř tropická noc s globálním oteplováním nesouvisí, říká klimatolog

  • 103
Když klimatolog Radim Tolasz hovoří o posledních hodinách, nešetří slovy jako výjimečné, pozoruhodné a unikátní. Hodinu po půlnoci naměřili meteorologové na Ostravsku 21,4 stupně, což je pro 30. říjen rekordní hodnota. Navíc dosavadní nejvyšší teplota z roku 2004 byla dosažena v odpoledních hodinách, nyní v noci. A jen málo scházelo k tropické noci.

Jak se teploty od včerejšího odpoledne pohybovaly?
Na většině území Čech a na jižní Moravě se teploty v pondělí odpoledne zvedaly průběžně, ale na severní Moravě a ve Slezsku, za horských masívem Karpat, zůstával těžký studených vzduch pod mlhavou pokličkou hodně dlouho, protože nefoukalo. Až foukat začalo, tak změny byly mimořádně rychlé, až extrémní.

Jak se to projevovalo?
Ještě v sedmnáct hodin zaznamenala meteorologická stanice na letišti v Mošnově osm stupňů. Ale největší zlom přišel před dvacátou hodinou. V Mošnově bylo v 19:50 hodin 11 stupňů, ale ve dvacet hodin už 18,7 stupně. Za deset minut o téměř osm stupňů, to je opravdu mimořádné a pozoruhodné.

A kolik chybělo k tropické noci, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia?
Velmi málo. Prakticky od večera se teploty pohybovaly nad dvacet stupňů, ale o půl sedmé ráno teplota poklesla na 19,8 stupně. Škoda.

Noc byla téměř tropická, teplota dosahovala 20 stupňů

Proč škoda?
Protože tropická noc na konci října, to se ještě na území České republiky od začátku měření v pražském Klementinu v roce 1775 nikdy nestalo. Máme tropickou noc na konci září, ale na konci října? To je něco mimořádného!

Může se to opakovat?
Může, i když nyní to bylo opravdu pozoruhodné a myslím, že se tomu kolegové budou ještě dále věnovat a situaci rozebírat. Byl to hodně zajímavý meteorologický jev. Nespojoval bych to ale s globálním oteplováním nebo klimatologickou změnou, prostě se tak uspořádalo proudění.

Co se vlastně z atmosferického hlediska stalo?
Vytvořila se hluboká tlaková níže nad Středomořím, která postupně postupovala nad Alpy. Po její přední straně k nám proudí velmi teplý vzduch od jihu. Proto tak silný vítr, proto tak mimořádné teploty.

Jak dlouho takřka letní počasí vydrží?
Postupně by se mělo ochlazovat, i když teploty vydrží poměrně vysoko. Ale takových hodnot jako dnes v noci už bychom dosáhnout zřejmě neměli.