ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Víc lidí s rakovinou přichází pozdě, návštěvu lékaře odkládali kvůli covidu

  • 3
Šíření koronaviru a protiepidemická opatření ovlivnila rozhodnutí i možnosti řady lidí vyhledat včas pomoc lékařů kvůli jiným potížím. Onkologové teď upozorňují, že nových pacientů s rakovinou v Moravskoslezském kraji sice mírně ubylo, ale přibývá těch, u nichž je nemoc odhalena pozdě.

To potvrzují i čísla z laboratoří. „Před pandemií jsme ročně zachytili asi 3 200 případů zhoubných onemocnění. V uplynulých dvou letech se číslo snížilo o téměř 400 ročně,“ řekl Ivo Kasperčík, vedoucí lékař patologie Laboratoří AGEL.

Podle něj to ale není tak dobrá zpráva, jak vypadá. Nižší čísla totiž pramení hlavně z nízkého počtu vyšetřených lidí. Naopak přibylo těch, kteří přišli k lékaři až s velmi pokročilým stupněm rakoviny.

„Do roku 2019 jsme zachytili nádory ve stadiích 4 a 5 jen sporadicky, ale za uplynulé dva roky jde již o desítky případů,“ dodal Kasperčík s tím, že nejčastěji jde o nádory tlustého střeva, konečníku, plic, prsu, děložního čípku či prostaty.

Odborníci napříč krajem přitom ujišťují, že péče o onkologické pacienty se ani v době pandemie nezastavila. Například zdravotníci Komplexního onkologického centra novojičínské nemocnice jen loni pečovali o více než 17 500 pacientů.

Operace zastavili jen v nejhorší fázi pandemie

„V nejhorších okamžicích jsme museli zastavit náročné operace, neboť covidoví pacienti zaplnili jednotky intenzivní péče. Onkologická léčba se ale nezastavila. Pokračovaly radioterapie, robotické operace, speciální léčby i investice. Pořídili jsme nový lineární urychlovač za 124 milionů,“ uvedl ředitel Nemocnice AGEL Nový Jičín Jakub Fejfar.

Také Fakultní nemocnice Ostrava, kde je druhé Komplexní onkologické centrum v kraji, jela naplno. „Přes epidemiologická opatření jsme loni zvládli více než 30 tisíc ambulantních ošetření a začali léčit 2 155 nových pacientů,“ řekl přednosta onkologické kliniky Jakub Cvek. „Pro naše pacienty jsme nedávno otevřeli onkologickou kavárnu a chystáme obměnu přístrojů.“

Nemocnice v Karviné-Ráji cílí na pacientky s rakovinou prsu. Její lékaři jen loni operovali přes 200 žen. Tamní mamocentrum tak patří mezi největší v kraji spolu s fakultní nemocnicí. Jako první v regionu si ale rajecká nemocnice nedávno pořídila za 2,8 milionu rentgenografický systém XPERT 40, který snímkuje tkáň během operace. Takové přístroje jsou zatím v zemi jen tři.

„Při operaci vidíme, zda jsou okraje nádoru odebrány dostatečně. Díky tomu je pacientka ušetřena zbytečných reoperací. Hlavní předností je však pro ženy to, že s pomocí přístroje je operace maximálně šetrná – odstraníme jen nezbytnou tkáň,“ řekla vedoucí lékařka rajeckého mamocentra Jiřina Heroková.

V Krnově odhalili dvakrát více nádorů

Krnovská nemocnice se pro změnu zaměřila na urologické nádory. I její lékaři hlásí, že kvůli zanedbané prevenci přibylo nádorů ledvin, močového měchýře či prostaty.

„Naší urologickou ambulancí loni prošlo 6 350 lidí, téměř dvě třetiny kvůli kontrole onkologického onemocnění. Odhalili jsme 130 nových nádorů, což je téměř dvojnásobek proti předloňskému roku. Z 87 biopsií prostaty byl zjištěn nádor u 52 pacientů,“ zdůraznil primář urologie Jan Pulcer s tím, že 120 lidem odstranili nádor operativně a provedli 750 endoskopických výkonů.

Podle něj by lidé měli více dbát na prevenci. „Přístroje jsou stále kvalitnější a většina vyšetření je bezbolestná. Diagnostiku u nás zlepšila zejména magnetická rezonance, ale i drobnější novinky, jako například ohebný cystoskop,“ dodal.

Onkologové Slezské nemocnice Opava loni poskytli pacientům devět tisíc ambulantních ošetření. Teď nemocnice chystá rekonstrukci pavilonu s dvěma onkologickými ambulancemi a stacionářem. „Začít by měla na přelomu roku, trvat šest měsíců a stát asi 26 milionů,“ nastínil ředitel zařízení Karel Siebert.