Voda se ve dvou obcích na Opavsku valila po ulicích, zatopila dvacet domů

  • 1
Hasiči zasahovali ve dvou obcích na Opavsku, kde dnes odpoledne po silném dešti voda zatopila ulice a asi dvacet domů. V nich natekla hlavně do sklepů. Informovala o tom mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Moravskoslezským krajem se po poledni přehnaly bouřky provázené silným deštěm. Někde to způsobilo komplikace.

Přívalový déšť na Opavsku nejvíce zasáhl sousední obce Štáblovice a Mikolajice. Voda z polí zvedla hladiny místních toků, které se pak vylily z břehů a zatopily zahrady a sklepy okolních domů.

Mapa silných srážek v Moravskoslezském kraji a v něm zvláště na Opavsku o půl druhé odpoledne. (9. června 2023)

„Ve Štáblovicích, kde byla první škoda nahlášena okolo 13:30 hodin, se jedná o jedenáct nemovitostí. Momentálně na místě zasahuje profesionální jednotka z Opavy a čtyři jednotky dobrovolných hasičů. Jedná se především o čerpání vody,“ řekla odpoledne Langerová.

V sousedních Mikolajicích začala voda škodit asi o půl hodiny později, zatopila sklepy osmi nemovitostí. „Jejich majitelé vodu odčerpávají vlastními prostředky, pouze u jedné nemovitosti pomáhá dobrovolná jednotka hasičů z Mikolajic,“ řekla mluvčí hasičů.

Voda zaměstnala hasiče i na dalších místech Moravskoslezského kraje. „Na Frýdecko-Místecku zasahujeme v obci Fryčovice. Další zásahy evidujeme na Novojičínsku. I tam se jedná o čerpání vody,“ řekla mluvčí. Na Novojičínsku navíc voda podemlela u Frenštátu pod Radhoštěm železniční trať. Vlaky tam jezdí pomaleji a nabírají zpoždění okolo deseti minut.

Voda poškodila trať mezi Valašským Meziříčím a Ostravou po 18:00. „Vlaky v úseku Kunčice pod Ondřejníkem až po Frýdlant nad Ostravicí a opačně mohou nabírat zpoždění deset až 30 minut,“ uvedly na svém webu České dráhy.

„Trať je průjezdná. Soupravy ale musejí projíždět pomaleji. Na místě už jsou naši technici a začali s pravou. Jak dlouho potrvá, ještě není jasné,“ řekl mluvčí Správy železnic.

Meteorologové upozorňují, že právě Moravskoslezský kraj mohou v pátek večer postihnout další silné srážky.

Lokální povodně postihly dvě sousední obce na Opavsku - Štáblovice a Mikolajice.

Lokální povodně postihly dvě sousední obce na Opavsku - Štáblovice a Mikolajice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,