V Ostravě se narodila dvojčata největšího jelena světa. Vzácnost, říká zoo

  • 0
Hned dva přírůstky wapiti sibiřského, největšího jelena světa, hlásí Zoologická zahrada a botanický park v Ostravě. Narození dvojčat je podle chovatelů u těchto zvířat poměrně vzácným úkazem. Oba samečci jsou v pořádku.

Laň porodila dvojici kolouchů na začátku června v době, kdy byla zoo otevřena. Porodu tak mohli přihlížet i kolemjdoucí návštěvníci. Stejně jako u většiny zvířat chovaných v ostravské zoo se porod obešel bez asistence chovatelů. 

„Za normálních okolností může přítomnost člověka působit rušivě. Kdyby nastaly nenadálé potíže, jsou chovatelé připraveni pomoci, v tomto případě to ale nebylo třeba,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

První dny po narození se mláďata ve výběhu spíše schovávají přikrčena v trávě. „Pravděpodobně proto, aby se ukryla před predátory,“ vysvětluje Nováková. Trpěliví návštěvníci je ale mohou zahlédnout například při kojení.

Jakmile samečci povyrostou, přidají se ke zbytku stáda, které v současné době tvoří v ostravské zoo jeden chovný samec, pět samic a tři loňská mláďata.

Samci wapiti dosahují hmotnosti až 450 kilogramů, tradičně obývají lesy východní Asie a západu Severní Ameriky. V ostravské zoo chovají asijský poddruh wapiti sibiřský, který je v zoologických zahradách relativně vzácně. 

„V Zoo Ostrava je dokonce chován nejdéle ze všech druhů jelenovitých, a to od roku 1964,“ dodala mluvčí.

Schoulená mláďata v trávě obvykle nebývají opuštěná

V souvislosti s porodem mláďat poukazuje ostravská zoo na to, že lidé někdy špatně vyhodnotí chování jelenovitých v přírodě. Právě v této době mohou lidé při procházce či kosení trávy narazit na schoulená mláďata srnce obecného. 

„V domnění, že jsou opuštěná, je seberou a předají do některé ze záchranných stanic. Ovšem ve většině případů se o opuštěná mláďata nejedná,“ podotýká mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková. 

Jelenovití se často po narození v trávě schovávají a jejich matka se zdržuje opodál a pravidelně je přichází nakrmit.

Lidé by se mláďat nalezených ve volné přírodě neměli ani dotýkat. Divoká zvířata se člověku vyhýbají, a proto i lidský pach na kolouchovi způsobí, že jej samice zpravidla opustí.