Policie zveřejnila mobilní chat ženy z Ostravy s podvodníkem a vyděračem. (19. října 2023) | foto: Policie ČR

Podvodník vymámil ze seniorky erotické video. Pošlu ho tvé rodině, vydíral ji

  • 33
Zdánlivě to vypadalo jako milostné povídání okořeněné lechtivými fotografiemi a videi. Jenže ve skutečnosti starší ženu z Ostravy přes mobilní aplikaci ošálil podvodník a vyděrač, který se poté dožadoval peněz, jinak pošle záběry vnučce a dalším příbuzným. Policie zveřejnila, jak s obětí komunikoval.

Šedesátnici z Ostravy se na sociální síti Tik Tok ozval muž pod přezdívkou Joe Gerhard. Nejprve si přes překladač psali o životě, postupně si dotyčný získával ženinu důvěru, a to zvláště poté, co psal, že žije v Německu, ale je nemocný.

Ženě navíc nejspíše lichotilo, že o ni má zájem pohledný muž středního věku, alespoň soudě podle jím zaslaných fotografií.

Policie zveřejnila mobilní chat ženy z Ostravy s podvodníkem a vyděračem. (19. října 2023)

Neuplynul však ani týden od začátku mobilních námluv, když muž poslal fotografii údajně svého přirození. Když jí vyzval, aby i ona poslala své erotické fotografie a nejlépe video, nejprve se pohoršovala a odmítla.

Následovalo dalších několik dnů lichotek a pak další výzva k erotickému videu. „A doslovně napsal, aby to byla nejen intimní místa, ale celá postava i s obličejem,“ podotkla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Řvala jsem u obrazovky znechucením. Fotky penisů dostávají na seznamkách i děti

Žena nakonec poslechla a požadované záběry svému „milému“ odeslala.

Jenže hned následující den se jejich vzájemná komunikace zcela změnila a milostná slova se změnila v drsné vydírání. „Po ženě požadoval 500 amerických dolarů. V případě, že peníze nepošle, tak video a fotky rozešle rodině i na sociální sítě. Aby umocnil svou výhrůžku, zaslal ženě vyfocené rodinné příslušníky, které měla uložené na Facebooku,“ popsala mluvčí Michalíková.

Poslal i fotografii, pod kterou tvrdil, že je těžce nemocný a leží v nemocnici, jenže to už bylo jasně rozpoznatelné, že jde o fotomontáž.

Policie zveřejnila také jejich mobilní komunikaci, ze které je zřejmé, jak muž hrozil posláním erotického videa například vnučce nebo neteři. „Tvoje vnučka, tak krásná, jak se bude cítit, až uvidí babičku nahou na celém internetu,“ psal vyděrač. Žena nemeškala a vše nahlásila na policii.

Muž vydíral dívky na internetu, dostal od nich nahé fotky. Musí se léčit

Podobný problém se nevyhýbá ani mužům. Zrovna ostravští kriminalisté jeden takový případ vyšetřují, odehrál se pouze na jiné sociální síti. „Čtyřicetiletý muž se tam seznámil s údajnou ctitelkou. Začalo to žádostí o sledování a nakonec skončilo dopisováním a videohovorem. Vše však trvalo jen dva dny,“ konstatovala Michalíková.

Při videohovoru žena ukazovala svá ňadra a muže vyzvala, aby jí ukázal přirození. Tak se i stalo, jenže muž netušil, že si žena vše nahrává. Vzápětí po něm však chtěla, ať pošle 25 tisíc korun, jinak jeho video zveřejní na sociálních sítích a pošle i jeho příbuzným.

Kriminalisté oba případy vyšetřují kvůli vydírání. Policie však důrazně nabádá k opatrnosti. „Podvodníků, kteří chtějí jen vaše peníze za intimní fotky či videa, je na internetu spousta. Uvědomte si, že výměnou intimního materiálu riskujete vydírání, proto nikomu nic neposílejte a chraňte si své soukromí,“ varovala policejní mluvčí.

Pokud už podvodníci budou chtít zaslat jakýkoliv obnos, nesmí lidé nic platit. „Své požadavky totiž budou zvyšovat, proto se hned obraťte na Policii ČR,“ zakončila Michalíková.