Veškerá moc v ČSSR patří pracujícím! Petice kritizuje další plastiku v metru

  6:29
V reakci na petici za odstranění plastiky „Moskva - Praha“ ve stanici metra Anděl vznikla další. Její autor Ondřej Turek volá po odstranění reliéfu s nápisem „Veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu“ z vestibulu stanice Hradčanská. Pražský dopravní podnik redakci iDNES.cz sdělil, že historické dílo chce na místě ponechat, vestibul metra ale čeká proměna.
Reliéf z roku 1978 ve vestibulu stanice metra Hradčanská obsahuje nápis...

Reliéf z roku 1978 ve vestibulu stanice metra Hradčanská obsahuje nápis „Všechna moc v ČSSR patří pracujícímu lidu“ (2. května 2024) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Petice za odstranění nápisu ve vestibulu Hradčanské vznikla a nasbírala první podpisy 1. května, v současné době se počet petentů pohybuje okolo padesátky.

Podle autora petice Ondřeje Turka se dílo nehodí do veřejného prostoru demokratického státu. „Občané, členové společenství, ve kterém žijeme, se důrazně vyslovili pro to, že chtějí žít ve svobodném, demokratickém, právním státě. Jasně deklarovali, že moc je rozdělena tak, jak je vypsáno v Ústavě České republiky, tedy že veškerá moc patří všem občanům státu, nikoli pouze lidem, kteří se svobodně rozhodli pracovat,“ vysvětluje v petici, proč je podle něj nápis nevhodný. Další petici založil už v březnu na portálu veřejné správy.

Přátelství se Sověty? Nebylo. Pryč s plastikou v metru, burcuje student

Navíc podle něj může toto sdělení podprahově ovlivňovat. „V takové chvíli, kdy nás dané dílo jasně určené k proklamaci dělnické třídy nad ostatní občany státu učí přijímat tyto překonané nedemokratické principy, nemůžeme přijmout ani fakt místního zakotvení díla s ohledem na kulturu, architekturu ani genius loci místa,“ uvedl v textu.

Ve vestibulu stanice, který je obložený opukou, jsou ozdobené stěny reliéfy. Část děl odkazuje na socialismus a Ústavu Československé socialistické republiky (ČSSR) z roku 1960, která obsahuje frázi „Veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu“, kterou autor petice kritizuje. V blízkosti nápisu je také motiv rukou a znaku ČSSR, od roku 2009 se na něm ale už nenachází pěticípá hvězda.

Autor petice kvůli nedemokratickému sdělení díla proto požaduje jeho odstranění z vestibulu. Volné místo pak navrhuje zaplnit novým dílem. „Takovým, které respektuje hodnoty, jež nejsou v rozporu s těmi evropskými ani českými, a zachovávají rovnost mezi lidmi a úctu k lidství,“ popsal svou vizi.

Turka reliéf zaujal už v dětství. Podle svých slov se dlouho rozhodoval, jaký má ohledně díla názor. „Po mnoha letech jsem dospěl k postoji, že by bylo nejlepší dílo skutečně přesunout někam, kde je jasně uvedený kontext, například do Muzea komunismu,“ vysvětlil ve vyjádření zaslaném redakci s tím, že ne všechna díla z období socialismu považuje za problematická.

Část vestibulu odkryjí

Tématem díla ve stanici metra Hradčanská jsou pokrokové tradice ve vývoji české státnosti, vysvětlil redakci iDNES.cz Daniel Šabík, vedoucí tiskového oddělení DPP. Obložení vestibulu je ze žluté opuky a zdobí ho výjevy z dějin českého státu, jejichž autory jsou Slavoj Nejdl, Jiří Prádler a Petr Honzátko.

Měl by být nápis "Veškerá moc v ČSSR patří pracujícímu lidu" z vestibulu stanice metra Hradčanská odstraněn?

celkem hlasů: 697
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 21. května 2024. Anketa je uzavřena.

Kromě jižní stěny s vyobrazením státního znaku ČSSR, věty z ústavy a stylizované ruky v gestu přísahy je zdobená také východní stěna vestibulu. Tu však v současné chvíli zakrývají obchody.

Šabík přiblížil, že jsou na ní motivy korunovace Vratislava II., českého krále z rodu Přemyslovců. „Na stěně se objevují reliéfy iniciály z Vyšehradského kodexu, historický erb s českým lvem, latinský nápis „In die ordinationis regis“ (V den korunování krále) nebo římskými číslicemi zapsaný rok 1085, kdy byl Vratislav II. korunován českým králem,“ popisuje momentálně „neviditelné“ historické dílo mluvčí DPP. To doplňuje i kamenná větrací mříž od Jiřího Prádlera s reliéfem koruny.

Podnik plánuje zakrytou stěnu odhalit. „V současné chvíli je v přípravě projektová dokumentace rekonstrukce stanice Hradčanská, která počítá s odstraněním obchodní vybavenosti a odhalení reliéfu, který připomíná středověkou emancipaci českého národa. Tímto krokem nabude umělecké dílo a výzdoba opět svůj ucelený charakter a socialistický slogan nebude vyznívat jako plytká propaganda, ale součást komplexnější myšlenky,“ uvedl Šabík.

Možnost odhalení celého díla Turek vítá. „V takovém případě bude zjevné, že se jedná svým způsobem o galerii ve veřejném prostoru obsahující jasné sdělení ve smyslu průběhu času, vyobrazující i kolektivní změny paradigmat či uplatňování moci,“ uvedl. Další možností, kterou by ocenil, je i aktualizace díla.

Na Andělu bude cedule a dílo přetvoří výtvarníci

Obdobná petice za odstranění díla připomínajícího socialismus vznikla v polovině března, k 14. květnu nasbírala přes 2 500 podpisů. Šestnáctiletý student Jan Boháč v ní požadoval odstranění plastiky ve stanici metra Anděl. Dílo odkazující na „přátelství“ Prahy a Moskvy je podle něj nevhodné nejen z důvodu války na Ukrajině, ale také podle něj přátelství mezi Československem a Sovětským svazem neexistovalo. „Ztotožňuji se s panem Boháčem v tom, že tato díla do metra nepatří,“ podpořil jeho iniciativu i Turek.

Praha doplní „moskevskou“ plastiku v metru připomínkou sovětské okupace

Plastiku na Andělu DPP však rovněž odstraňovat nechce, podle podniku by se jednalo o mazání historie. Proto podnik ve spolupráci s magistrátem plánuje umístit do blízkosti díla tabulku s vysvětlením. Zároveň začne připravovat výtvarnou soutěž, která určí novou podobu díla.

26. dubna 2024

Autor:
  • Nejčtenější

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Škody za 100 milionů. CityElefant je po srážce s lokomotivou v Praze poničený

24. května 2024  12:28,  aktualizováno  16:21

Na pražském hlavním nádraží se v pátek dopoledne střetl osobní vlak s posunovací lokomotivou....

80 bodů není dost. V Praze neuspěli ani žáci s vysokým průměrným výsledkem

25. května 2024  11:25

„Smutné je, že i dítě, které se dva roky připravuje na Cermat a poslední půlrok navíc velmi...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

První pražský mural na silnici vytvořili studenti, padlo na něj 70 kilogramů barvy

30. května 2024  16:53

Na pražských Vinohradech vznikla první velkoplošná malba na vozovce v Praze. Mural souvisí se...

Lyžaři ve vodním světě. Hvězdy dálkových běhů se utkaly bez sněhu

31. května 2024  16:21

Vypadá to trochu jako veslařský trenažér nastojato: válec s „větrákem“, který sportovec rukama...

Řidič náklaďáku zřejmě při odbočování přehlédl cyklistu, ten srážku nepřežil

31. května 2024  15:50

Srážku s nákladním vozem v pražských Kobylisích nepřežil třiašedesátiletý cyklista. Řidič...

Během 24 hodin skončil výtečník dvakrát v poutech. Nejprve ničil, pak vyhrožoval

31. května 2024  15:13

Dvakrát během jednoho dne zaměstnal pražské policisty jeden a ten samý muž. Nejprve se s plynovou...

Přijďte, ale budete čekat. Otestovali jsme přístup pražských pohotovostí

31. května 2024

Premium Podle ministerstva zdravotnictví je v Česku zákonem garantovaná svobodná volba lékaře a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...