Rakev před oltářem katedrály Božského Spasitele v Ostravě

Rakev před oltářem katedrály Božského Spasitele v Ostravě | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Lidé se v Ostravě rozloučili s biskupem Františkem Lobkowiczem

  • 0
Vyzváněním několika stovek zvonů v celé Ostravsko-opavské diecézi začalo v sobotu krátce před jedenáctou hodinou poslední rozloučení s prvním ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem, který minulý týden ve čtvrtek zemřel ve věku 74 let.

Mši sloužil apoštolský nuncius Charles Balvo. Mezi hosty byla kromě nejbližší rodiny i řada představitelů církve, státní správy i samosprávy. „Nežil v Ostravě. Žil pro Ostravu,“ řekl ve svém posledním rozloučení ostravský primátor Tomáš Macura.

Mši zahájil přivítáním apoštolský administrátor diecéze Martin David, který od roku 2017 pomáhal Lobkowiczovi s vedením diecéze. David během mše hned dvakrát citoval z poslední závěti zesnulého biskupa. V ní Lobkowicz uvedl, že si přeje, aby jeho rakev ležela přímo na zemi a u hlavy mu hořela velikonoční svíce.

„Poselství mé diecézi je jednoduché. Mám diecézi rád, mám rád všechny lidi. Bylo mi s vámi fajn, jsem vděčný Pánu, že mi posílal do cesty lidi, o kterých jsem věděl, že mě mají rádi. Nebylo jich málo,“ uvedl ve své závěti biskup.

Dopředu biskupství nabádalo veřejnost, že katedrála nebude v den pohřbu dostatečně prostorná pro návštěvníky z řad veřejnosti. Ti se ale hojně přišli s církevním hodnostářem rozloučit den dopředu, takže v katedrále ještě zůstalo několik volných míst na židlích, připravených narychlo po krajích. Lavice byly zaplněné.

Hosté vzpomínali na biskupa

Mezi hosty byl i místopředseda sněmovny Marian Jurečka z KDU-ČSL. Během posledního rozloučení promluvil i náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo. „Jako diecéze vznikla na zelené louce, tak stejně vznikl o pár let později i Moravskoslezský kraj. Biskup byl obecně respektovanou osobností,“ řekl. „Měl jsem a mám biskupa upřímně rád,“ uvedl Macura.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera nebylo pro Lobkowicze jednoduché být biskupem nové diecéze. „Dnes je u konce první etapa diecézních dějin, když si Pán k sobě povolal jejího zakladatele,“ řekl. 

Druhá etapa podle něj už nebude zakladatelská. Bude v ní důležité se s lidmi dělit o radost z víry. „Odchází v době poznamenané pandemií covidu, ale i pandemií strachu. Úkolem diecéze bude nést ke všem lidem víru, která je strachu zbaví,“ uvedl.

Duchovno, nadhled, zabijačky i vtipy. Lidé vzpomínají na biskupa Lobkowicze

Po přibližně dvouhodinové mši smuteční hosté opustili katedrálu a vydali se centrem Ostravy v průvodu ke kostelu svatého Václava, kam byly biskupovy ostatky přeneseny a uloženy v kryptě. Dění v kostele už bylo určeno jen pro představitele církve, rodinu a pozvané hosty. Zbývající smuteční hosté mohli uložení ostatků sledovat na obrazovkách v přenosu TV Noe, která přenášela i obřad v katedrále a průvod.

Aktem posledního rozloučení hosty v katedrále i později u krypty přítomné provedl bratr zesnulého biskupa a opat tepelského kláštera Filip Zdeněk z Lobkowicz. Okolo půl druhé odpoledne oficiální část posledního rozloučení skončila.

Biskup zemřel v ostravské nemocnici

Biskup Lobkowicz zemřel minulý čtvrtek 17. února odpoledne v Městské nemocnici Ostrava ve věku 74 let. Šest let bojoval s velmi vážnou nemocí.

Od roku 2017 se o povinnosti dělil s Martinem Davidem, apoštolským administrátorem a pomocným biskupem. Ten také diecézi vzniklou v roce 1996 nyní prozatímně vede.

Kdo se stane Lobkowiczovým nástupcem, není ještě známo. Výběr bývá poměrně dlouhodobý a složitý, z kandidátů doporučených papežským nunciem nakonec biskupa vybere samotný papež.

, ,