Krajský soud v Ostravě. (ilustrační snímek)

Krajský soud v Ostravě. (ilustrační snímek) | foto: Josef Gabzdyl, iDNES.cz

Podnikatel si podle obžaloby objednal vraždu, pak odjel do Prahy pro alibi

  • 0
Krajský soud v Ostravě začal projednávat případ přípravy nájemné vraždy podnikatele z Frýdku-Místku. Na lavici obžalovaných usedl jeho bývalý obchodní partner.

Sedmačtyřicetiletý Zbyněk Fabík si podle obžaloby najal ve zločineckém podsvětí muže, kterému dal za úkol zavraždit bývalého obchodního partnera. Vykonavateli slíbil několik desítek tisíc korun. Motivem zločinu měly být neshody a dluhy z dřívějšího společného podnikání.

Obžalovaný si podle státního zastupitelství najal vykonavatele loni v polovině listopadu. Muž, který měl vraždu provést, dostal zadání, aby předepsaným způsobem a v předem naplánovaném čase zlikvidoval bývalého partnera, který byl v té době na Frýdecko-Místecku.

Zabít jej měl v jeho rodinném domě a pak vše naaranžovat tak, aby událost nasvědčovala loupežné vraždě.

Muž si objednal vraždu. Mělo to vypadat, že oběť přistihla zloděje

„Bylo určeno, že to mělo vypadat tak, jako kdyby oběť přistihla při činu zloděje, který ho pak usmrtil,“ sdělil krajský šéf kriminalistů Radim Wita.

Iniciátor za to „vrahovi“ podle spisu slíbil 50 tisíc korun. Vykonavatel, kterým byl recidivista s jednadvaceti trestními záznamy za majetkové delikty, ale nakonec vše oznámil policii a sám je v případu veden jako svědek.

V den vraždy byl obžalovaný stovky kilometrů daleko

Kriminalisté Fabíka zadrželi v Praze. Tam podle obžaloby obviněný odjel, aby se vyhnul podezření a na dobu zločinu měl alibi.

Podle dřívějších vyjádření policie v době přípravy zločinu hrozilo čtyřiapadesátiletému muži, který měl být obětí, reálné nebezpečí. „Nepochybujeme o tom, že to byl vážně míněný úmysl,“ uvedl náměstek moravskoslezského policejního ředitele Radim Wita.

Obžalovaný u soudu odmítl vypovídat. Uvedl jen, že se vyjádří až později k výpovědím svědků. Vinu ale odmítl. Vše je podle něj komplot ze strany bývalého obchodního partnera.

,