(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava omezí bezplatná parkoviště. A na těch placených zvýší ceny

  • 68
Návštěvníci města, kteří budou chtít i v budoucnu parkovat v centru Ostravy, zaplatí jako v divadle - čím blíž jevišti, tím dražší lístek. Radní města také rozhodli, že omezí neplacená parkoviště.

Už předloni město bez náhrady zrušilo velké parkoviště u Trojhalí. Teď má v plánu zrušit nebo upravit a zpoplatnit další plochy, které jsou v majetku města či obvodů a podle radního pro dopravu Lukáše Semeráka jde o černá parkoviště. „Situace už je neúnosná, proto musíme parkování v centru města lépe koordinovat,“ říká radní.

Argumentuje tím, že v rodinách přibývá aut a v širším centru města už teď chybí asi čtyři tisíce parkovacích míst. Rezidenti si stěžují, že nemají kde parkovat, protože jim místa v bydlišti zabírají návštěvníci, především lidé, kteří do centra Ostravy dojíždějí za prací.

„Asi 600 parkovacích míst bude postupně zrušeno nebo zpoplatněno a část bude vyhrazena pro rezidenty a abonenty. V některých lokalitách bude parkování zakázáno. Předloni jsme tak zrušili černé parkoviště u Trojhalí, kde lidé stáli na hlíně a při dešti rozváželi auty na silnice kusy bláta. Do centra města takové plochy nepatří,“ myslí si Semerák.

Změny v parkování se mají v první fázi týkat především širšího centra města mezi ulicemi Mariánskohorskou a Muglinovskou, řekou Ostravicí, oblastí Karoliny a ulicemi Místeckou, Železárenskou, Průmyslovou, 1. máje, Přemyslovců a Grmelovou. Dotknou se také sídliště Kamenec, tedy lokality vymezené řekou Ostravicí, estakádou v ulici Českobratrské a ulicí Dědičnou.

První vlaštovkou je zpoplatnění asi 120 parkovacích míst pod mosty v ulici Českobratrské, následovat mají v září další lokality včetně části plochy za Domem knihy a Divadlem Antonína Dvořáka, kde jsou zatím místa placená i neplacená.

„Parkuje se tam živelně. Koupili jsme zchátralé garáže, zbouráme je a celou lokalitu upravíme. Výhledově tam bezplatné parkování skončí a ceny se zvýší,“ řekl radní.

Parkovné bude odstupňované

Ceny mají vzrůst i před katedrálou Božského Spasitele naproti Divadlu Jiřího Myrona. „Parkovné chceme odstupňovat podle modelu divadel. Čím blíž jste jevišti, tím dražší je vstupenka,“ vysvětluje Semerák.

Častým návštěvníkům centra se jeho plány nelíbí. „Dříve jsem denně parkoval u Trojhalí, cestou z práce v centru Ostravy nakoupil a jel domů,“ říká muž z Frýdku-Místku, který pracuje poblíž Masarykova náměstí.

„Teď parkuji o kus dál a už tu neutrácím. Obávám se, že další změny to centrum zabijí. Návštěvníci tam autem jezdit přestanou, obchodníci budou naštvaní a rezidenti tím nic nezískají, protože chtějí parkovat u svých domů, ne na vzdálených parkovištích,“ míní motorista.

Semerák je ale přesvědčený, že rezidenti i chodci to ocení, a řidiči, kteří nechtějí platit, mohou auto zdarma odstavit třeba u Dolu Hlubina, odkud se do centra dostanou pěšky či tramvají. „Chystáme se stavět parkovací domy i záchytná parkoviště se zázemím. Zájemci si mohou na vybraná parkoviště koupit měsíční předplatné za tisíc korun,“ dodal.

Považujete plánovaná opatření v parkování v Ostravě za prospěšná?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 4. září 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 1062
Ano
Ano 119