Barokní zámek Kravaře na Opavsku dostal krajskou dotaci na výměnu zchátralých oken.

Barokní zámek Kravaře na Opavsku dostal krajskou dotaci na výměnu zchátralých oken. | foto: MS kraj

Radost i roztrpčení. Kraj podpořil opravy památek, na mnohé se nedostalo

  • 1
Moravskoslezský kraj rozdal třicetimilionovou dotaci na opravy památek, které sice nejsou v jeho vlastnictví, ale mají nadregionální význam. Zájem byl však mnohem větší, takže zůstalo dost cenných objektů, které podporu nezískaly.

Jsou stará, netěsní a u některých dokonce hrozí vypadnutí. Zámek v Kravařích na Opavsku má 97 oken, která jsou stále větším problémem. A nutně potřebují výměnu.

Město coby majitel zámku uspělo se žádostí o krajskou pomoc, zastupitelé mu minulý týden schválili 3,3 milionu korun.

„Určitě jsme hodně rádi, byť to je částečná výhra, protože jsme žádali o pět milionů,“ podotkla starostka Kravař a krajská zastupitelka Monika Brzesková. Krajskou pomoc považuje za velmi důležitou, protože výměna oken přijde celkem na devět milionů.

Částečné schválení požadované dotace však znamená, že město zváží další žádost o dotaci z ministerstva kultury. „Podle dotačních pravidel musí být hotovo v příštím roce, takže máme co dělat,“ zakončila starostka sedmitisícového města.

Cenná Liskova vila v Ostravě

Kravaře byly jedním z deseti vlastníků národních kulturních památek nebo těch s nadregionálním významem, kteří si rozdělili celkovou částku třicet milionů korun.

„Mnohé památky či historické objekty zvyšují atraktivitu našeho kraje a některé z nich jsou výjimečné i v rámci celé země. Proto mají naši podporu, ačkoliv nejsme jejich majiteli,“ vysvětlil krajský náměstek Lukáš Curylo.

V dotačním hodnocení uspělo pět církevních organizací, dvě fyzické osoby a po jedné žádosti města, obce a spolku.

Nejvyšší dotaci získaly Dolní Vítkovice

Přes dva a půl milionu korun získala například Dolní Moravice na Bruntálsku, a to na opravy starého kamenného mostu. „Vyspraveny budou některé jeho části a hlavně zajištěna statická stabilita. Je naší povinností nedopustit jeho zřícení,“ zdůraznil náměstek Curylo.

Nejvyšší částku – 4,7 milionu korun – získaly Dolní Vítkovice na obnovu dopravníkového mostu vedoucího k velínu koksovny.

Nadto dotace podpoří třeba rekonstrukce střech Dolního zámku ve Fulneku na Novojičínsku a kostela sv. Ignáce v Malenovicích na Frýdecko-Místecku. Díky krajské podpoře se také může pokračovat v opravě funkcionalistické Liskovy vily v Ostravě.

Zájemců o dotaci bylo mnohem více, než kolik jich nakonec uspělo. „Na hejtmanství přišly žádosti na celkem 91 milionů korun,“ konstatoval náměstek Curylo.

Klimkovické zklamání z mnoha důvodů

Neúspěšní byli například v Klimkovicích u Ostravy, kde žádali o 3,6 milionu korun na dláždění zámeckého nádvoří s objevenou historickou studnou.

Město se stalo prvním náhradníkem. „Nepřiznání dotace bylo pro nás z mnoha důvodů velkým zklamáním,“ zmínil starosta Klimkovic Jaroslav Varga třeba fakt, že město loni od kraje převzalo muzeum bez jakéhokoliv příspěvku na nutnou modernizaci a provoz.

Starosta zmínil, že i památkáři vedení města ujišťovali o krajské naprosté unikátnosti nálezu studny ze 16. století a její obnovy.

„Peníze na obnovu nádvoří samozřejmě v rozpočtu máme vyčleněny, ale když nebude dotace, tak musíme oželet jinou investici, na kterou bychom ušetřené prostředky přesunuli,“ objasnil klimkovický starosta.