ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Horská služba Beskydy

Otrav plynem z karmy přibývá, loni u nich zdravotníci zasahovali patnáctkrát

  • 0
Již ke dvěma případům otravy oxidem uhelnatým museli letos vyjet moravskoslezští záchranáři. Počet podobných situací ale v posledních letech roste.

V prvním případě se přiotrávili čtyři lidé v Opavě, tři z nich našli hasiči v bezvědomí.

„Podruhé jsme zasahovali v Sudicích na Opavsku, kde upadl do bezvědomí jeden muž,“ sdělil velitel čety krajského hasičského záchranného sboru Jakub Kozák k případu z 24. ledna.

Čtyři lidi v Opavě přiotrávil oxid uhelnatý, v ohrožení života bylo i dítě

Zásahů u otrav zplodinami z karmy v posledních letech pomalu přibývá. „Loni jsme k nim vyjížděli patnáctkrát. V roce 2021 třináctkrát a dvanáctkrát v roce předchozím,“ upřesnil Kozák. Výjezdů by přitom mohlo být méně, kdyby si lidé pořídili domů detektory plynu.

„Záludnost otravy spočívá v tom, že jde o plyn bez chuti a zápachu. Otrava postupuje rychle a jejím vedlejším příznakem je ztráta vůle,“ uvedl primář plicního oddělení novojičínské nemocnice Lubomír Leškovský.

Ačkoli si přiotrávený uvědomuje nebezpečí, není schopen reagovat. „Pocity jsou někdy podobné alkoholové opilosti a postižený se může chovat i agresivně,“ upozornil primář s tím, že velmi vysoké koncentrace plynou vedou až k udušení.