ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Ostrava odložila hubení holubů na dobu mimo hlavní období hnízdění

  • 12
Znečišťují město, přenášejí parazity i nemoci a je jich příliš mnoho – podle odhadů až 35 tisíc. To jsou hlavní důvody, které zmiňovali radní Ostravy, když informovali o svém rozhodnutí najmout firmu a zaplatit asi 550 tisíc korun za redukci divoce žijících holubů. Ale zatím z toho nic nebude.

První ze 48 odchytových klecí měla firma rozmístit na vybrané lokality ve čtyřech obvodech už tento měsíc, město plánovaný odchyt a usmrcení asi 700 holubů však odložilo na později. Ne všem se totiž zamlouval nápad likvidovat ptáky v období, kdy hnízdí a vyvádějí mláďata.

„Zrůdnost,“ napsal Rudolf Svoboda v diskusi na serveru iDNES.cz.

„Za jediný humánní způsob redukce množství holubů považuji pouze systematický sběr jejich vajec z hnízd. Lákání holubů do klecí a jejich následné, údajně humánní, usmrcení není nic jiného než odsouzeníhodný masakr spočívající ve vyvraždění stovek živých tvorů,“ přidala se Helena Jelínková.

Řada lidí si ale redukci přemnožených holubů přeje. „Jsou to létající krysy. Trávení hlodavců vám nevadí? U nich byste si představovali odchyt samiček, jejich sterilizaci a následné vypuštění do přírody?“ oponoval diskutérům Filip Závodný.

Podle mluvčí Ostravy se lidé rozdělili do tří skupin: jedna chce redukci holubů, druhá ne, třetí je to jedno.

„Město zakázku neruší. Objednávka je celoroční. Po upozornění odborné firmy jsme posunuli začátek odchytu na konec července – mimo hlavní období hnízdění,“ řekla mluvčí Andrea Vojkovská.