(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ondřej Bačík

Nahrávka ptačího hlasu pomohla objevit hnízdo vzácného orla

  • 1
Za ornitologický majstrštyk považují odborníci vůbec první objev hnízdního teritoria orla křiklavého na severní Moravě. Ten se nyní podařil Petru Orlovi ze Záchranné stanice v Bartošovicích a jeho kolegovi Otakaru Závalskému.

„Hnízdění orla křiklavého zatím nebylo na severní Moravě podle našich informací nikdy doloženo,“ říká Petr Orel.

Na možný výskyt chráněného dravce upozornila ornitology neznámá paní, která jim poslala zvukovou nahrávku ptačího hlasu a uvedla i lokalitu, kde jej nahrála. „Ota správně vyhodnotil amatérskou nahrávku jako hlas orla křiklavého, a tak jsme se společně vydali do terénu,“ popsal Orel.

Území, kam se vypravili, sledují ornitologové dlouhodobě, a to kvůli výskytu orla skalního, o jehož návrat do volné přírody u nás se Petr Orel a jeho kolegové v minulých letech výrazně zasloužili.

V hnízdě našli mládě

Když na místo dorazili, spatřili v dáli nad obilným lánem pohyb dravce, kterému se podařilo ulovit drobného hlodavce. Toho si pak pták odnášel v zobáku k hnízdu. Tehdy už bylo oběma ornitologům zřejmé, že viděli samce orla křiklavého. Následně strávili několik hodin pátráním po hnízdě, v němž se nacházelo asi 40 dní staré mládě.

Zatím není jisté, zda orel křiklavý nehnízdil v dané lokalitě už loni. Je však pravděpodobné, že zde už zůstane. „Pokud zahnízdí, drží si už dané teritorium i nadále,“ podotkl Orel. Místo, kde se vzácný dravec vyskytuje, drží v rámci jeho ochrany v utajení. 

„Samozřejmě podnikneme kroky k ochraně dané lokality, především pak ve vztahu k lesnické činnosti v okolí hnízda,“ doplnil. V Česku je orel křiklavý chráněný. Jeho hnízdění je doloženo pouze na opačném konci republiky, ve Slavkovském lese, v minulosti pak i na Šumavě.