(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Adolf Goebel

Proso, oříšky i jablka. Opava zřídila veřejná ptačí krmítka

  • 1
Semeny slunečnice, prosa, konopí a lnu, mákem, drcenými oříšky i krájenými jablky mohou lidé v Opavě během zimy přilepšit ptačím obyvatelům tamních parků. Ve městě najdou veřejná krmítka. O jejich údržbu se starají děti z místních mateřských a základních škol.

„Nově mohou Opavané sypat ptáčkům na osmi místech ve městě. Krmítka najdou na náměstích Slezského odboje a Svaté Hedviky, v sadech Svobody, sadech u muzea, na Horově náměstí, náměstí Joy Adamsonové, Hozově nábřeží a u Městského útulku,“ vyjmenovala mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

V opavských parcích žije okolo čtyřiceti ptačích druhů, jejich častými obyvateli jsou například sýkorky, pěnkavy, vrabci nebo zvonek zelený. U každého krmítka lidé najdou informační tabuli, kteří opeřenci dané místo navštěvují a čím se živí. Plnit dobrotami je chodí i děti z blízkých školních zařízení.

Děti také krmítka vyrobily. „Velký dík si zaslouží Základní škola a Praktická škola Slezského odboje, kde krmítka nejen vyrábějí, ale i opravují,“ doplnila mluvčí. Nutná je totiž i obnova krmítek, první čtyři kusy, které opavská radnice nechala po městě rozmístit letos v únoru, zničili vandalové.