Pracovníci nošovické automobilky Hyundai po noční směně 21. března 2020 ráno...

Pracovníci nošovické automobilky Hyundai po noční směně 21. března 2020 ráno opouštějí areál závodu. Továrna kvůli pandemii nového typu koronaviru na dva týdny zastavila výrobu. Zaměstnanci budou doma se 70 procenty mzdy. | foto: ČTK

Hyundai prodlužuje odstávku, hlavní linky se rozjedou až po Velikonocích

  • 10
Nošovický Hyundai prodlužuje o týden odstávku kvůli pandemii koronaviru. Informovali o tom odboráři. Zaměstnanci budou nadále pobírat 70 procent mzdy, převodovkárna pojede v individuálním režimu.

Hlavní linky závodu se měly rozjet 6. dubna, nově se ale počítá až s termínem po Velikonocích. „O dalším zhruba týden dlouhém odkladu nás informovalo vedení společnosti,“ napsali odboráři na svém webu. 

Dnes ráno prodloužení odstávky do 14. dubna potvrdili i zástupci automobilky.

Výjimkou je provoz převodovkárny. Zde je potřeba zohlednit, že sesterský závod KIA v Žilině bude vyrábět již od následujícího pondělí. 

„Převodovkárna pojede v individuálním režimu. Příští pondělí a úterý standardní výroba, ve středu a čtvrtek pak budou tamní pracovníci doma spolu s ostatním zaměstnanci na procentech,“ dodali odboráři. 

Automobilka zastavila výrobu 23. března.  „S rozšiřováním nemoci COVID-19 po celém světě včetně České republiky postupně přijímáme přísná preventivní opatření v souladu s pokyny vlády ČR a dalších institucí. V rámci těchto kroků jsme se rozhodli dočasně pozastavit výrobu na dva týdny,“ řekl tehdy mluvčí společnosti Pavel Barvík.

Nošovičtí se tak přidali k mladoboleslavské Škodě Auto, kolínské TPCA i dalším automobilkám po celé Evropě. 

Slezský závod loni vyprodukoval 309 500 automobilů, což bylo o devět procent méně než v roce 2018. V roce 2018 vytvořil podnik zisk 7,22 miliardy korun při tržbách 129,26 miliardy.

,