Zákrok je ve srovnání s výměnou kolen nebo kyčlí méně častý. | foto: Nemocnice Karviná-Ráj

Nový ortopedický tým v Karviné vyměňuje i ramenní kloub

  • 0
Ačkoli se před dvěma lety při zavírání ortopedie v Orlové rozpadl tamní tým a většina lékařů i sester odmítla přejít na nové pracoviště, mimo jiné kvůli nevyhovujícím operačním sálům, nemocnice v Karviné-Ráji má nové oddělení.

„V Orlové bylo 30 standardních ortopedických lůžek. V Karviné je stejný počet plus pět intenzivních lůžek. Od loňska máme dva nové ortopedické operační sály, do konce roku budeme mít další lůžkovou stanici i novou jednotku intenzivní péče,“ popsala situaci mluvčí rajecké nemocnice Věra Murínová.

Podotkla, že primáři oddělení Martinu Holinkovi se podařilo sestavit robustní ortopedický tým, který odvádí minimálně tolik výkonů jako dříve lékaři v Orlové. Přitom ani tamní obyvatelé nezůstali bez léčby. Kromě ambulancí totiž nemocnice rozvíjí v Orlové i nové centrum jednodenní ortopedické péče, takže menší zákroky absolvují místní pacienti tam a jen na velké operace cestují do Karviné.

Raječtí ortopedové rozšiřují spektrum operací a nabízejí i to, co se dělalo v Orlové jen sporadicky. Poslední novinkou je reverzní výměna ramenního kloubu. Při složitém zákroku lékaři pacientům s artrózou ramen, po úrazu či rakovině nahrazují původní kloub umělým.

Aby zajistili bezbolestný plný rozsah pohybu ruky, musí lékaři obrátit pozice hlavice a jamky v rameni. Do původní jamky umístí hlavici.

Premiéra se třemi operacemi v jednom dni

Zákrok je ve srovnání se stovkami výměn kolen či kyčlí málo častý. Dosud ho v kraji nabízely tři nemocnice. První s tím začal už před sedmnácti lety primář ortopedie ve Frýdku-Místku Petr Kozák. „Byli jsme mezi průkopníky i v zemi. Ročně operujeme až 35 pacientů,“ zmínil.

Po několika letech se přidali lékaři Karvinské hornické nemocnice, kteří operují průměrně 10 až 15 pacientů za rok. Od roku 2017 metodu nabízí i Fakultní nemocnice Ostrava, kde ročně vymění kloub v rameni maximálně osmi lidem.

Raječtí ortopedové s tím začali minulý měsíc a v jednom dni zvládli tři zákroky. „Prvního pacienta operoval uznávaný odborník, profesor David Pokorný z I. ortopedické kliniky Fakultní nemocnice Motol, se kterou spolupracujeme. Další dva lidi jsme s jeho podporou operovali sami,“ uvedl asistent primáře rajecké ortopedie Jiří Stošek s tím, že brzy vymění ramenní kloub dalším pěti pacientům.