Turistická známka z opavského muzea patologie se stala oblíbeným suvenýrem.

Turistická známka z opavského muzea patologie se stala oblíbeným suvenýrem. | foto: Slezská nemocnice Opava

Známka s lebkou láká turisty, muzeum patologie už jich prodalo stovky

  • 0
Velký úspěch zaznamenala netradiční turistická známka z Muzea patologie v areálu Slezské nemocnice v Opavě. Ačkoli má otevřeno jen jednou měsíčně na dvě hodiny, suvenýru s vyobrazenou lebkou se prodalo už tři sta kusů. Muzeum má ve sbírce například preparát kůže s pravými neštovicemi.

Iniciátorkou výroby oblíbené známky se stala primářka Oddělení patologické anatomie opavské nemocnice Eva Sehnálková.

„Turistika je mým koníčkem. Doma máme přes sto padesát turistických známek z různých míst České republiky. Když jsem zjistila, že známku má i muzeum traktorů, muzeum řeznictví a muzeum vidlí, tak jsem si řekla ‚proč to také nezkusit‘,“ vysvětluje.

Neměla potuchy, co všechno pořízení turistické známky obnáší. Muzeum sice splňovalo většinu podmínek, chyběl však grafický návrh podoby dřevěného kolečka. Nakonec nemocnice oslovila opavskou Střední školu průmyslovou a uměleckou.

„Studenti z oboru grafický design si muzeum prohlédli a v rámci soutěže zpracovali více než deset různých návrhů. S kolegy jsme výběr zúžili na šest nejlepších prací. V rámci Slezské muzejní noci v roce 2016 pak návštěvníci vybrali návrh Svatopluka Ručky, který znázorňuje lidskou lebku a mozek,“ popsala primářka.

Když opavská snaha o novou turistickou známku vešla ve známost, rozpoutala se mezi milovníky těchto suvenýrů na internetu diskuze, jestli je známka muzea patologie vůbec vhodná.

Zájem je i o turistickou nálepku

„Netušila jsem, že o tom, zda si necháme vyrobit turistickou známku, musí nejdříve rozhodnout držitelé speciálních turistických známek z celé republiky. A získat speciální známku lze pouze tak, když má turista deset po sobě jdoucích známek, což je velice složité,“ podivovala se Sehnálková.

Nakonec však opavské muzeum uspělo, získalo povolení a známku nechalo vyrobit. A dostavil se velký úspěch.

„Známky jsme začali prodávat před rokem a už si ji pořídilo na tři stovky návštěvníků. Proto jsme ještě nechali zhotovit i sto kusů turistické nálepky. A už musíme doobjednat další sérii,“ těší primářku.

Přitom se muzeum veřejnosti otevírá jen každé poslední úterý v měsíci, a to pouze na dvě hodiny od třinácté do patnácté.

„Skupinky nad pět lidí si mohou telefonicky domluvit návštěvu i v jiném termínu. Cena turistické známky je 35 korun a turistické nálepky 15 korun,“ doplnil mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Jiří Krušina.

Muzeum ukazuje prokouřené plíce i játra s cirhózou

Základ opavského muzea patologie vznikl před sto lety, kdy unikátní exponáty začal sbírat profesor Alois Materna. Jeho motivace byla jednoduchá - jen chtěl vzdělával své lékařské kolegy.

V 70. letech minulého století exponáty skončily ve sklepě jednoho z nemocničních pavilonů, kde byly značně poškozeny.

Na světlo je v roce 1991 vynesl lékař Vladimír Plaček. Tomu obnova expozice zabrala tři roky.

„Všech 250 preparátů jsem musel vytáhnout ze sklepa, očistit, přeložit nápisy, které nebyly pouze v latině, ale také v němčině. Práci komplikoval fakt, že důsledné uklízečky nápisy otíraly od prachu, a proto byly téměř nečitelné,“ okomentoval vznik expozice Vladimír Plaček.

Mezi největší zajímavosti muzea patří preparát kůže s pravými neštovicemi, kulka zaražená v páteři vojáka z první světové války, různé druhy nádorů v orgánech lidského těla, prokouřené plíce, játra s cirhózou. Poslední preparát byl do muzea doplněn v roce 2000.