Vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska Václav Michalička s kloboukem a v...

Vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska Václav Michalička s kloboukem a v roušce z choroše. | foto: Petra Vidomusová, Muzeum Příbor

Vedoucí muzea nosí roušku z choroše. Jako ukázku i k odlehčení atmosféry

  • 108
Hodně neobvyklou roušku, nejspíše jedinou takovou v tuzemsku, příležitostně nosí vedoucí příborské pobočky Muzea Novojičínska Václav Michalička. Se spolupracovníky vytvořil ochrannou pomůcku z choroše, což je rod hub, které nejčastěji rostou ze dřeva.

„Chtěli jsme současnou těžkou situaci trochu odlehčit, a když se po celé zemi šijí roušky, tak jsme se přidali. Jednak také šijeme skutečné roušky, ale současně jsme hodlali ukázat, jak bohatá bývala materiálová základna našich předků. Chorošová rouška je krásná i pohodlná,“ vysvětlil Michalička.

Dodal, že pro roušku byl využit choroš s názvem troudnatec kopytovitý. Ředitel upozornil, že rozhodně nemůže doporučit chorošovou roušku pro nošení na veřejnosti, nestihl totiž otestovat její účinnost. A sám většinou nosí roušky obvyklé. 

Ani neví, jestli něco takového lidé v dřívějších dobách skutečně nosili. „To prameny neudávají. Víme však, že z chorošů vyráběli pokrývky hlavy i speciální obuv. Využíval se i v lidovém léčitelství na zastavení krvácení,“ přiblížil.

Součástí příborského muzea je nově centrum tradičních technologií, které ukazuje řemeslnou šikovnost předchozích generací. Už v nedávné minulosti muzeum vystavovalo například předměty zhotovené z kopřiv nebo představilo někdejší výrobu speciálních papučí.