Obloukový most v Ropici na Frýdecko-Místecku

Obloukový most v Ropici na Frýdecko-Místecku | foto: Google / Street View

Nejproblematičtější most kraje stojí v Ropici, trápí řidiče i obyvatele

  • 9
Stále dokola musí stavaři opravovat obloukový most v Ropici na Frýdecko-Místecku, což způsobuje dlouhé kolony. Současná oprava potrvá do konce dubna a měla by situaci vyřešit do výstavby obchvatu Třanovice–Nebory. Žádný tak stavebně problematický most v Moravskoslezském kraji neexistuje.

Problém tkví v tom, že most nebyl projektovaný na tak velkou zátěž kamionovou dopravou. 

„V posledních letech se opravoval několikrát. Před deseti lety bylo v plánu těleso zbourat a na jeho místě postavit nové. Odmítli to však obyvatelé Ropice kvůli tomu, že jde o jakýsi symbolický či orientační bod, což chápeme,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. 

ŘSD proto přistoupilo k celkové rekonstrukci, která měla zahrnovat také vytvoření chybějícího plynulého nájezdu. Právě kvůli jeho absenci vznikají ve vozovce hluboké díry. 

„Šetření však odhalilo, že nájezd před a za mostem se vybudovat nedá. Nebyla jiná možnost než zvolit náhradní řešení – zpevnění pod povrchem,“ sdělila mluvčí. 

Nicméně díry se tvořily dál. Proto ŘSD v roce 2013 několikanásobným předimenzováním oproti normám pro silnice I. tříd opět zajistilo zpevnění podloží před a za mostem. 

„Po čtyřech letech se díry objevily znova. Z toho důvodu jsme vyžadovali reklamační zásahy. Závěr posudků však zněl, že všechny doposud provedené opravy byly v pořádku,“ upřesnila Ledvinová.

Před generální opravou s mostem potíže nebyly

Následně se za čas ukázalo poškození povrchu i v místech, kde most dilatuje neboli se roztahuje. 

„Na žádném jiném mostě v kraji se tento problém nevyskytoval, proto bylo složité zjistit jeho příčinu. Nakonec jsme udělali drenáže pro odvod vody. Tento krok pomohl, ale na intenzitu dopravy přesto nestačil,“ sdělila Ledvinová.

Podle starostky Ropice Uršuly Waniové tvrdí pamětníci, že dokud se neprovedla v roce 2005 generální rekonstrukce mostu, potíže s ním nebyly. 

„Na mostu chybí dilatační spáry. Když na něj vjede kamion, otřásá se, silně hlučí a trhá se. Pro lidi bydlící kolem je to utrpení,“ tvrdí Waniová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz