(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Epidemie chřipky v kraji začíná ustupovat. Zabila však už deset lidí

  • 0
V Moravskoslezském kraji klesá počet lidí s akutním onemocněním dýchacích cest včetně chřipky a mírně ubývá i těžkých stavů. Přesto zemřel další člověk, počet obětí se tak v kraji zvýšil na deset.

„V uplynulých dnech měla nemocnost ve všech okresech kraje kromě Ostravy sestupnou tendenci. Zaznamenali jsme 1 637 případů na sto tisíc obyvatel, což je o téměř 12 procent méně než v týdnu předešlém,“ uvedla na konci minulého týdne šéfka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

Počet závažných průběhů chřipky se sice mírně snížil, ale i tak skončilo na jednotkách intenzivní péče nebo ARO dalších 14 lidí. Od začátku roku už jich byly desítky - jen předminulý týden 18.

„Za celé sledované období evidujeme deset úmrtí. Byly to osoby starší padesáti let s řadou chronických onemocnění. V jednom případě byl původcem onemocnění virus chřipky A (H3N2) a v devíti virus chřipky typu A(H1N1),“ dodala Šebáková.

Díky ústupu epidemie ruší například Slezská nemocnice v Opavě zákaz návštěv vyhlášený 31. ledna.

„Smyslem zákazu bylo ochránit před nákazou pacienty i zaměstnance. Od poloviny ledna jsme zachytili 95 případů chřipky. Jelikož počet nemocných klesá, od soboty 23. února už zákaz neplatí. Přesto prosím všechny nachlazené, aby na návštěvy nechodili,“ uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Podotkl, že část nakažených pacientů ještě leží na infekčním nebo interním oddělení.

Nemocných zaměstnanců je podle něj minimum, a to díky očkování proti chřipce, které nemocnice nabídla zdarma.

„Naočkovat se nechalo asi dvacet procent personálu nemocnice, na exponovaných pracovištích až sedmdesát procent lékařů i sester. Patříme tak mezi nejlépe proočkovaná pracoviště v zemi,“ říká primář infekčního oddělení Petr Kümpel.