Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda a kraj chtějí gigafactory na Karvinsku, projekt zabere až 280 hektarů

  8:27aktualizováno  10:04
Průmyslovou plochu pro obří gigafactory chystá Moravskoslezský kraj a vláda. Vyplývá to z dokumentů pro čtvrteční jednání zastupitelstva. Kraj chystá změnu územního plánu, v němž je zahrnut vznik strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni (SPP Dolní Lutyně).
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Volkswagen

Podle návrhu pro zastupitelstvo jde o „vymezení nové rozvojové zóny nadmístního významu ‚Dolní Lutyně‘ jako plochy pro výrobu a skladování o celkové očekávané maximální velkosti areálu 280 hektarů, a to pro záměr vybudování Strategického podnikatelského parku Dolní Lutyně.“

V areálu průmyslové zóny by měla vzniknout továrna na výrobu automobilových trakčních baterií.

Konstatuje to ve svém stanovisku ministerstvo životního prostředí, které má redakce k dispozici. „Návrhem obsahu na pořízení změny územního rozhodnutí je vymezení SPP Dolní Lutyně pro realizaci výstavby továrny na výrobu automobilových trakčních baterií,“ stojí ve stanovisku ministerstva životního prostředí (MŽP).

To zároveň sděluje i důvody, proč by měla zóna v Dolní Lutyni vzniknout.„Výstavba strategické průmyslové zóny, resp. realizace gigafactory, by zajistila perspektivní pracovní místa a příliv vysoce kvalifikovaných odborníků do regionu a taktéž by došlo k rozvoji zpracovatelského průmyslu,“ vysvětluje materiál MŽP. „Umístění nového závodu na výrobu autobaterií by v České republice vytvořilo prakticky nové odvětví ekonomiky a přineslo by s sebou výrobu inovativních technologií budoucnosti.“

Výstavba závodu by podle MŽP mimo jiné také umožnila lokalizovat celý výrobní řetězec baterií pro elektromobily do České republiky, od těžby lithia přes výrobu bateriových vozidel až po recyklaci, což by mělo znamenat klíčovou konkurenční výhodu v regionu střední a východní Evropy.

Ptačí oblast již dříve přípravu zóny zmařila

S případným vznikem průmyslové zóny v Dolní Lutyni se ale pojí i problémy. Zóna stojí v těsné blízkosti významné přírodní lokality Heřmanský stav, zdejší ptačí oblast byla jedním z důvodů, proč zde na začátku tisíciletí nezamířila korejská automobilka Hyundai. Krajský úřad, ministerstvo průmyslu a obchodu i agentura Czechinvest se tehdy dokonce zavázaly, že v Dolní Lutyni průmyslová zóna nikdy nevznikne.

„MSK, MPO a CzechInvest se zavazují okamžitě a trvale ukončit přípravu Průmyslové zóny Šilheřovice a Průmyslové zóny Dolní Lutyně. MSK se dále zavazuje zaměřit se na obnovu nevyužívaných průmyslových areálů (brownfields) po celém území Moravskoslezského kraje namísto umisťování průmyslových zón na „zelené louce“ (greenfields),“ stojí v dohodě s nevládními ekologickými organizacemi, které proti příchodu jihokorejské automobilky tehdy protestovaly.

Gigafactory v Líních nebude, letecká záchranka zůstává, potvrdil stát

Celkem se dohoda týkala Ekologického právního servisu, Dětí Země, sdružení Beskydčan a Půda pro život. Zajímavý je i dodatek smlouvy vymezující, co se stane v případě, že kraj nebo stát dohodu poruší.

„V případě, že MSK, (MPO) nebo CzechInvest nesplní jakýkoliv ze svých závazků plynoucích z této Deklarace, Strany občanských sdružení uveřejní na náklady MSK, MPO nebo CzechInvest oznámení formou inzerátu o velikosti nejméně 1/3 novinové strany obsahující jednoznačnou informaci o tom, že MSK, MPO nebo CzechInvest porušily svůj závazek plynoucí z této Deklarace a uvede, o porušení kterého ustanovení této Deklarace se jedná.“

Kraj podepsal s ekology novou smlouvu

K tomu ale podle všeho nedojde, radní kraje v pondělí sepsali s ekology novou smlouvu. „Můžeme potvrdit, že spolu s CzechInvest, Moravskoslezským krajem a dalšími stranami jednáme o podmínkách, za kterých by bylo možné oblast prozkoumat pro potenciální realizaci podnikatelského parku. Je potřeba aktualizovat deklaraci porozumění uzavřenou v roce 2006, jíž jsme spolu s dalšími organizacemi signatářem. O žádných konkrétních variantách projektu nemáme informace,“ komentoval dohodu Pavel Franc, ředitel skupiny Frank Bold, někdejšího Ekologického právního servisu.

V těsné blízkosti plánované zóny je hned několik ekologicky významných lokalit. Hranice plánované zóny se mají nacházet jen 180 metrů od ptačí oblasti Heřmanský stav a pouze 150 metrů od evropsky významné lokality Niva Olše - Věřňovice.

Průmyslová zóna slibuje tisíc nových míst, část místních je ale proti

Heřmanský stav se táhne ve velkém půlměsíci od Rychvaldu přes Bohumín Dolní Lutyni až po Petrovice u Karviné a zahrnuje mimo jiné i meandry Odry u Bohumína. V dané oblasti žijí například bukáček malý, slavík modráček, ledňáček říční, kuňka žlutobřichá nebo páchník hnědý.

I proto bude podle zástupců MŽP nutné zpracovat vyhodnocení SEA, jehož cílem je zmírnění nepříznivých vlivů záměrů obsažených v koncepcích na životní prostředí.

Podle Pavla Buzka, starosty Dolní Lutyně, je na komentář ještě brzy. „Je předčasné to hodnotit, jde zatím jen o záměr a čekáme na bližší informace. Že se někdo chystá, jsme se konkrétněji dozvěděli až včera. Ty procesy ale trvají roky, takže bude čas na přípravu,“ komentoval poslední vývoj starosta Dolní Lutyně. „Chápeme důležitost takového kroku, tušíme, co se bude dít, něco podobného jsme zažili už před lety, kdy se do kraje chystal Hyundai. Takže uvidíme, co konkrétnějšího se v dalších dnech dozvíme.“

Počítá se i s napojením na D1

V případě vzniku průmyslové zóny plánuje kraj velké změny v dopravě i v rámci vzniku inženýrských sítí. Hlavní roli by zde měly hrát nedaleká dálnice D1, železniční koridor a elektrárna v Dětmarovicích.

Prozatímní přímé napojení na dálnici D1 by mělo podle záměru kraje využívat již existující odpočívky a nevyužívané technické sjezdy dálnice. „Dočasné napojení bude fungovat po dobu výstavby průmyslové zóny a do doby zprovoznění finálního napojení skrze silnici I/67 a novou trvalou mimoúrovňovou křižovatku,“ stojí v návrhu Aktualizace zásad územního rozvoje.

Ten počítá i s vymezením koridoru nové trasy vodovodu průmyslové vody, pitné vody i předčištěné odpadní vody. „Napojení elektrické energie, plynu a vody by mělo být vedeno pokud možno de facto společným koridorem od elektrárny Dětmarovice, která je zdrojem dostatečných kapacit těchto médií,“ stojí v návrhu kraje.

Hlavním problémem vzniku případné strategické zóny je jeho umístění. V její těsné blízkosti je totiž hned několik ekologicky významných lokalit. Hranice plánované zóny se mají nacházet jen 180 metrů od ptačí oblasti Heřmanský stav a pouze 150 metrů od evropsky významné lokality Niva Olše - Věřňovice.

Heřmanský stav se táhne ve velkém půlměsíci od Rychvaldu přes Bohumín Dolní Lutyni až po Petrovice u Karviné a zahrnuje mimo jiné i meandry Odry u Bohumína. V dané oblasti žijí například bukáček malý, slavík modráček, ledňáček říční, kuňka žlutobřichá, nebo páchník hnědý.

I proto bude podle zástupců MŽP nutné zpracovat vyhodnocení SEA, jehož cílem je zmírnění nepříznivých vlivů záměrů obsažených v koncepcích na životní prostředí.

V loňském roce vláda jednala s koncernem Volkswagen o možnosti výstavby gigafactory, kde by se také vyráběly baterie do automobilů, v Líních u Plzně. Volkswagen nakonec výstavbu nové továrny odložil, důvodem je prý pomalejší rozvoj elektromobility v Evropě.

Nová průmyslová zóna má vzniknout poblíž dálnice D1 a Věřňovicemi, místní částí Dolní Lutyně na Karvinsku.

Nová průmyslová zóna má vzniknout poblíž dálnice D1 a Věřňovicemi, místní částí Dolní Lutyně na Karvinsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ploty, vytrhané podlahy i hádky. Boj mezi firmami z Vítkovic se vyostřil

19. dubna 2024  16:06

Jako prokleté musí připadat dlouholetým zaměstnancům někdejšího vítkovického závodu 6 tamní haly...

Že došly síly? Vůbec. Třinec svede v neděli bitvu o pátý titul v řadě

27. dubna 2024  8:57

Kdepak. třinečtí hokejisté mají dost sil i na třetí sérii play off na sedm zápasů. Vždyť oni se jen...

Je to finále, jedeme nadoraz, tvrdí útočník třineckých hokejistů Hrehorčák

27. dubna 2024  7:59

V základní části nastřílel pět gólů v padesáti zápasech. V nynějších dvaceti v play off se trefil...

Retro věci mizely, ztrácely se telefony, foťáky i slabikáře. Teď muzeum střeží kamery

27. dubna 2024  7:37

V kuchyni kachlová kamna a starý kredenc. Obývací pokoj s dobovou rodinnou fotkou i jedním z...

Opavští obhájci titulu v sérii s Ostravou snížili a odvrátili vyřazení

26. dubna 2024  20:42,  aktualizováno  22:21

Opavští basketbalisté udrželi naději na obhajobu ligového titulu. V pátém čtvrtfinále play off doma...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...