Zpěvák kapely Divokej Bill Václav Bláha na festivalu České Hrady CZ ve Švihově.

Zpěvák kapely Divokej Bill Václav Bláha na festivalu České Hrady CZ ve Švihově. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Festival Hrady CZ pokračuje v Hradci nad Moravicí. S Klusem i J.A.R.

  • 0
Populární hudba v blízkosti historické památky, to jsou tradiční Hrady CZ. Dnes se festival přesouvá do Hradce nad Moravicí a v blízkosti zámku zvaného Perla Slezska až do soboty nabídne dvě scény s nestárnoucími hvězdami i aktuálními objevy.

Areál na louce vedle hotelu Belaria se otevře v půl čtvrté odpoledne a od půl páté se představí lokální kapela Ajdontker, výherce facebookové soutěže Zahraj si s kapelou na festivalu Hrady CZ.

„Přihlásilo se celkem sedmdesát kapel a do finále postoupilo pět nejúspěšnějších v každém regionu, z nichž vzešla vždy jedna vítězná,“ vysvětluje za pořadatele Klára Bobková.

Štafetu pak převezmou jedni z nejoblíbenějších: Horkýže Slíže, a připojí se i Pipes and Pints nebo Ivan Mládek a Banjo Band.

V devět hodin večer vypukne oblíbený páteční hradní karneval s vyhlášením nejlepších masek. Slavnostní večer pak vyvrcholí pod taktovkou J. A. R. 

Prohlídka zámku zdarma

V sobotu se areál otevře v deset hodin dopoledne. Publikum rozehřejí například Tomáš Klus anebo Lenny, v podvečer areál rozezní nestárnoucí hudební veteráni jako Plexis či Visací zámek. Připojí se k nim i dívčí rocková kapela The Agony. Závěr festivalu bude patřit koncertu kapely Divokej Bill.

Festival Hrady CZ tradičně spolupracuje s Národním památkovým ústavem, v sobotu proto nabízí vstup zdarma na prohlídkové okruhy na státním zámku Hradec nad Moravicí. 

„Navštívit historickou památku znamená odpočinout si od festivalového ruchu. Zájemci mají navíc možnost zapojit se do fotosoutěže s festivalem Hrady CZ – stačí přijít na festival a nahrát fotku z festivalu do naší galerie. Autoři nejlepších fotek získají skvělé ceny,“ dodává Bobková.

Od železniční stanice Opava východ bude zavedena autobusová kyvadlová doprava, a to dnes a v sobotu do Hradce nad Moravicí a zpět. V neděli pak autobusy pojedou zpět z festivalu. Jízdné jedním směrem bude stát třicet korun.