ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Déšť pomohl tokům i půdě, Beskydy jsou na tom lépe než Jeseníky

  • 4
Deštivý květen a začátek června zlepšily situaci v moravskoslezských tocích. Hlavně v Beskydech, Jeseníky jsou na tom o něco hůř. I přes delší období s dešti tam zůstává sucho, především v hlubších vrstvách půdy.

„Květnové srážky znamenaly uklidnění a zlepšení hydrologické situace, zejména v Beskydech,“ informovala mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková s tím, že déšť vylepšil slabé průtoky po zimě chudé na sníh i po bezsrážkovém dubnu.

Vody je v beskydských potocích a řekách nadprůměr, třeba Ostravice je na 126 procentech dlouhodobého měsíčního průtoku. Průměrná je hydrologická situace na hlavním toku – Odře, která je přirozeným předělem mezi oběma částmi povodí Odry, a průměru na konci května dosáhly i toky v Jeseníkách. Ty teď krátkodobě ještě posílily přívalové deště posledních dní.

Vody na rozdávání a zároveň sucho. S oběma živly válčí hlavně Olomoucký kraj

„Významnější pro zlepšení hydrologické situace jsou však regionální deště s nižší intenzitou, jaké se vyskytly v květnu v Beskydech, než víkendové deště v Jeseníkách a Rychlebských horách, kdy se pouze část vody z nich stačí zasáknout pod zemský povrch,“ dodala Vlčková.

Dlouhodobě bilančně napjatější oblastí zůstává nadále niva řeky Opavy mezi městy Krnov a Opava, jež leží v takzvaném srážkovém stínu Jeseníků.

Déšť nasytil i půdu, podle serveru Intersucho v hloubce do čtyřiceti centimetrů v kraji sucho v podstatě není. Výjimkou se sníženou úrovní půdní vláhy je Krnovsko. V hlubší vrstvě půdy do jednoho metru se situace zlepšuje částečně, výrazné sucho dál zůstává v Jeseníkách.

„Důvodem jsou srážky, které byly koncem května a v červnu v Beskydech vydatnější, zatímco Jeseníkům se vyhnuly,“ sdělil klimatolog Pavel Zahradníček z týmu Intersucha. Také u podzemních vod zůstává v jesenické části kraje stav podprůměrný.