Biskup František Václav Lobkowicz | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V den pohřbu biskupa Lobkowicze se rozezní zvony v celém kraji

  • 0
Několik možností budou mít lidé, kteří chtějí zesnulého biskupa Františka Václava Lobkowicze doprovodit na jeho poslední pozemské cestě. V pátek 25. února od 14 do 18 hodin bude v kostele sv. Václava v sousedství sídla biskupství v centru Ostravy vystavena rakev se zesnulým. O den později v nedaleké katedrále Božského Spasitele se od 11 hodin koná zádušní mše svatá.

„Musím upozornit, že v sobotu se nemusí všichni zájemci dostat dovnitř katedrály, očekáváme velkou účast. Samozřejmě lze stát i v zadní části katedrály, případně před ní,“ konstatoval apoštolský administrátor ostravsko-opavské diecéze Martin David.

Navíc přímý přenos mše připravuje televize Noe, velké obrazovky budou také na bočních stranách katedrály i před ní.

Poslední možnost k rozloučení poskytne převážení rakve z katedrály přes Masarykovo náměstí opět do kostela sv. Václava, kde budou ostatky prvního sídelního biskupa v historii diecéze uloženy.

Pět minut před začátkem bohoslužby, tedy v 10:55 hodin, se v celé diecézi zahrnující celý Moravskoslezský kraj a okres Jeseník rozezní zvony. „Ty pozvou věřící k modlitbě za zemřelého,“ poznamenal mluvčí biskupství Pavel Siuda.

Martin David, který těžce nemocnému Lobkowiczovi od roku 2017 ve funkci pomáhal, dále uvedl, že velká část posledního rozloučení se řídí tím, co si biskup přál.

Na rozloučení s ním kromě příbuzných a spolupracovníků přijede řada hostů. „Očekáváme například biskupy nejen od nás, ale také ze Slovenska a Polska, předpokládaní jsou i zástupci šlechtických rodů a samozřejmostí jsou například také hejtman nebo primátor Ostravy,“ nastínil apoštolský administrátor.

František Lobkowicz zemřel ve čtvrtek 17. února odpoledne v Městské nemocnici Ostrava ve věku 74 let. S vážnou nemocí bojoval od roku 2016. O jeho nástupci dosud nebylo rozhodnuto.