Zubní eroze vzniká působením kyselin vnitřního nebo vnějšího původu. Nejběžnějšími kyselinami vnitřního původu, které způsobují zubní erozi, jsou žaludeční šťávy.
Nejběžnějším zdrojem kyselin z vnějšího prostředí jsou kyseliny obsažené v potravinách. Kromě kolových a energetických nápojů je vysoká koncentrace těchto kyselin také v grepovém, jablečném či pomerančové džusu.
Při experimentech s energetickými nápoji lékařka Poonam Jainová ze Southern Illinois University zjistila, že už po pěti dnech konzumace energetických nápojů s vysokým obsahem kyselin došlo k vysokému stupni poškození skloviny. Přitom energetické nápoje působí dvakrát větší škody než nápoje pro sportovce.
"Denně zubaři ošetřují mladé pacienty, kteří mají stejné symptomy - poškozenou sklovinu. Netuší ale, že si za to mohou sami konzumací energetických nápojů," varuje Jainová.
Pokud už člověk musí takový nápoj z jakýchkoli důvodů vypít, měl by si ihned poté vypláchnout ústa vodou.
Bezprostředně po konzumaci kyselých jídel a nápojů se ale čištění zubů nedoporučuje, jelikož v této fázi je sklovina nejzranitelnější.
Nápoje neničí jen zuby
Časté pití energetických nápojů s vysokým obsahem kofeinu nezpůsobuje jen poškození zubů, ale může také za poruchy spánku, bušení srdce a úzkostné stavy.
Americký výzkum uveřejněný loni v odborném magazínu Alcoholism: Clinical and Experimental Research také upozornil na souvislost mezi alkoholismem a pitím energetických nápojů. Studie ukázala, že u lidí, kteří pijí energetické nápoje jednou týdně nebo častěji, je významně vyšší riziko závislosti na alkoholu.
Ze zjištěných dat dále vyplynulo, že studenti, kteří často pijí energetické nápoje, začínají s pitím alkoholu v nižším věku, vypijí toho během "alkoholové seance" více a častěji se u nich vyvine závislost na alkoholu.