ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tumáte miliony. A ještě jeden. Žena uvěřila podvodníkům, peníze navíc nebyly její

  • 124
Policisté řeší další případ, kdy člověk důvěřoval podvodníkům a dobrovolně jim předal vysokou částku peněz. Tentokrát je nechtěnou obětí 61letá žena z Olomoucka. Ta cizímu člověku předala po výběru ve své bance při dvou setkáních celkem tři miliony, které navíc nebyly její.

O případu, který se stal v lednu, informovali olomoučtí kriminalisté na svém webu.

Začátek byl podobný jako v jiných případech. Ženě nejprve zatelefonoval muž, který se jí představil jako příslušník cizinecké policie a zeptal se jí, zda někomu nedala přístupové údaje ke svému internetovému bankovnictví a že má očekávat telefonát od pracovnice banky.

„Ta ji záhy kontaktovala s oznámením o napadení jejího bankovního účtu. Zároveň se jí nabídla, že jí pomůže situaci napravit. Požadovala nahlášení údajů jak k internetovému bankovnictví, tak i k její osobě. Důvěřivá žena požadavku vyhověla a poté pod legendou převodu peněz ze svého účtu na bezpečné místo potvrdila provedení tří transakcí v hodnotě 150 tisíc korun,“ řekla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Protože se transakce nedařila, domnělý policista a „bankovní pracovnice“ v hovorech pokračovali.

Vzápětí podvodníci využili toho, že žena měla dispoziční právo i k účtu své kamarádky. Tak si k sobě převedla 3 miliony korun.

A podle instrukcí se následně vydala do své banky v olomouckém nákupním centru, vybrala z účtu dva miliony a ty pak na ulici před obchodním domem předala cizímu muži. „Peníze mu vydala až poté, co jí sdělil předem smluvené bezpečnostní heslo, které si dojednala s volající bankovní úřednicí,“ řekla mluvčí.

Další milion následující den

Celá akce ale pokračovala. Následující den domnělá pracovnice banky ženě zavolala a uklidnila ji, že její peníze jsou v pořádku a instruovala ji, jak předat zbylý milion. A celý postup se opakoval s tím, že heslem se tentokrát prokázal jiný muž.

Žena nakonec prozřela a s tím, že asi naletěla podvodníkům se obrátila se na olomoucké kriminalisty. „Ti případ prověřují pro podezření ze spáchání zločinu podvodu. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ řekla dále policejní mluvčí.

Policisté opět varují, že lidé nemají reagovat na telefonní hovory, e-maily či zprávy, kde se je snaží bankovní úředník či policista zmanipulovat do situace, že jsou jejich peníze v ohrožení. „Rovněž na všechny apelujeme, aby nesdělovali cizím osobám údaje ke svému internetovému bankovnictví či platební kartě,“ uzavřeli policisté.