ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Mladík napadl a okradl bezdomovce, který zemřel. Místo podmínky půjde do vězení

  • 5
Za napadení a okradení dvou bezdomovců v Šumperku, z nichž jeden na následky utrpěných zranění zemřel, uložil dnes Vrchní soud v Olomouci nyní sotva plnoletému mladíkovi dva roky vězení. Trestní opatření mu zpřísnil na podnět žalobkyně. Olomoucký krajský soud mu původně uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku s tříletou zkušební dobou.

Čin se odehrál u šumperského nádraží na začátku července 2021, obžalovanému bylo v době činu 16,5 roku. Bezdomovce napadl společně se svým kamarádem, kterému v době činu nebylo ještě ani 15 let, ten tak s ohledem na věk souzen nebyl.

Mladík podle spisu jednoho z bezdomovců okradl o mobilní telefon, cigarety a menší finanční hotovost. Odsouzen byl za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti a krádež, u krajského soudu prohlásil vinu. Vrchní soud dnes trest zpřísnil s ohledem na řadu přitěžujících okolností. Uložený podmíněný trest s výchovnými opatřeními označil soud za nezákonný.

„Trestní opatření, které bylo pachateli uloženo, byly jednostranné, výrazně ve prospěch obžalovaného. Nalézací soud dostatečně nezohlednil následek protiprávního jednání mladistvého spočívající v úmrtí poškozeného a také chování mladistvého od září 2022, kdy nerespektoval podmínky dohledu probačního úředníka,“ uvedli soudci.

Podle vrchního soudu je náhled obžalovaného na jeho chování vágní, jeho lítost byla přeceněna a jeho způsob života označil jako parazitní. Obžalovaný, kterému bylo letos v lednu 18 let, během dohledu nezačal studovat ani řádně pracovat.

Činu se tehdy neplnoletý mladík navíc dopustil pod vlivem alkoholu, který popíjel i nadále, dodal odvolací soud, který mu rovněž uložil zaplatit jako náhradu škody 160 tisíc korun.

Pobyt za mřížemi si odsouzený vyzkoušel hned po činu, neboť skončil ve vazbě, později z ní byl propuštěn. Vzhledem k věku pod 18 let mu oproti dospělým hrozila maximálně poloviční trestní sazba, tedy čtyři až osm let.

,