Podoba čtvrti Šantovka Living na poloostrově jižně od centra Olomouce na vizualizaci z roku 2017. Projekt letos v říjnu developer vzkřísil, nabídne luxusní bydlení s využitím energie z geotermálních vrtů. | foto: santovkaliving.cz

Stavební parcely v Olomouci mizí, v centru už vůbec nejsou

  • 2
Bytová výstavba v Olomouckém kraji byla letos nejslabší za pět let. Stavebníci v regionu dokončili za devět měsíců letošního roku patnáct set bytů, což sice představuje druhou nejvyšší hodnotu za posledních dvacet let, ovšem počet nově zahájených staveb se meziročně snížil zhruba o pětinu.

Poptávka po bytech je pořád velká, zlevňování se tak podle makléřů čekat nedá. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. 

„Z dlouhodobého hlediska je problém se stavebním řízením a zbytečně složitou administrativou. Letošní rok je odrazem toho loňského. Developeři se zalekli a pozastavili své projekty,“ upozornil ředitel Hanácké realitní kanceláře Petr Korytar.

„Odložila se veškerá příprava nových projektů a na trhu se to projevilo až teď. Ve stavebnictví to nefunguje tak, že se jeden den rozhodnete a druhý den stavíte,“ vysvětlil Korytar.

„Více než polovina zahájených bytů v nových bytových domech je  situována netradičně na Prostějovsku, a to především kvůli útlumu developerské výstavby v krajském městě,“ komentoval vývoj Jiří Frelich z oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu. 

Šéf olomoucké realitní kanceláře Dachi Marek Novotný vidí za současným poklesem bytové výstavby v Olomouci mnoho postavených a prodaných bytů v minulých dvou letech. „Zároveň však v tomto období nevznikaly nové projekty,“ poukázal Novotný.

Jako na aukci

Zmíněné období překvapilo i lidi z branže. „Co se stalo za poslední rok a půl, bylo něco neuvěřitelného. Lidé se při nájmech přepláceli, skoro to připomínalo aukci,“  popsal situaci ředitel realitní kanceláře ORKA Michal Vejmola. 

Teď zájem podle něj opadá. „Řekl bych, že se nacházíme na okraji ochlazení cen nebo stagnace. Žádné velké zlevňování to ale nebude. Zajímavý byt se pořád prodá hned,“ míní Vejmola.

Nejžádanější jsou stále byty pořizované jako investice, z čehož těží zejména kupci v krajském městě. V naprosté většině to platí pro malometrážní jednotky. 

„V Olomouci je velká univerzita, spoustu pracovních pozic. Lidé se sem stahují z okolních vesnic. Menší byty jsou nejlépe pronajímatelné, proto je u nich cena za metr čtvereční nejvyšší,“ zmínil Vejmola.

Ceny bytů v Olomouci patří k nejvyšším v České republice, na konci léta se podle průzkumů pohybovaly i kolem 65 tisíc korun za metr čtvereční. Nejvíce ze všech se podle makléřů staví dvoupokojové.

Byty vznikají hlavně v rodinných domech

Data statistiků říkají, že přes 65 procent zahájených bytů v kraji připadalo na novostavby rodinných domů. 

Třetina jich vyrostla na Olomoucku, následovaly srovnatelným dílem okresy Prostějov, Přerov a Šumperk. Jesenicko představovalo ze 780 bytů jen šest procent. 

„Co se rodinných domků týče, je prakticky nemožné sehnat v centru Olomouce parcelu. Pozorujeme, že se stavba rodinných domů vytlačuje do okrajových částí města,“  poznamenal Novotný z kanceláře Dachi. 

Velký zájem je například o Slavotín nebo Nemilany, kam stále jezdí městská hromadná doprava. 

„Obecně parcel ubývá, ale není to vždy tak, že by se žádné nedaly najít,“ doplnil Novotný. 

Developeři stavět chtějí

Což potvrzují i developeři, kteří vhodné lokality ještě tu a tam objeví. „Jejich chuť stavět trvá. Je ale problém s pozemky a dlouhým řízením,“ vysvětlil Petr Korytar. 

Například v Olomouci staví developerské společnosti více než tři sta bytů na místě bývalých kasáren nedaleko tržnice, bytové domy se dvěma stovkami bytů rostou také v prostoru zbouraných sladoven a mrazíren ve Wolkerově ulici nebo na pozemcích někdejší továrny Milo poblíž Galerie Šantovka, kde vyroste přes dvě stě bytů.