Základní škola v Drahanovicích je uzavřena kvůli špatným trámům. | foto: ZŠ Drahanovice

Špatné trámy uzavřely školu, vyučovat se bude na radnici a v galerii

  • 0
Starosta Drahanovic na Olomoucku Tomáš Kröner musel krátce před zahájením školního roku uzavřít budovu základní školy, protože má špatné krovy a mohla by ohrozit bezpečí dětí. Vedení školy vyhlásilo na celý příští týden ředitelské volno. Děti se pak budou učit na radnici a v místní galerii.

V zasedací místnosti radnice dojde na jednoduché stavební úpravy, aby zde vznikly dvě třídy. Část dětí bude z Drahanovic dojíždět do školy v nedalekých Slatinicích. Obec pro ně zajistí náhradní autobusovou dopravu.

„Je to pro nás velmi nepříjemné, ale problém bylo potřeba řešit okamžitě,“ řekl starosta.

Podle něj jde o narušenou statiku stropních krovů přístavby z roku 1908. „Jsou už ve špatném stavu. Stavebně technický průzkum to ale odhalil až nyní,“ popsal starosta.

„Do jara 2024 bychom chtěli mít připravenu kompletní projektovou dokumentaci pro celkovou rekonstrukci školy. Ta by měla být dokončena do začátku školního roku 2025/2026,“ řekl Kröner.

Náhradních prostor je málo, vypomohou Slatinice

Základní škola v Drahanovicích má pět tříd a vzdělává se v ní 65 žáků. Vedle radnice vznikne další třída v místní Galerii u Kalicha.

„Protože obec více náhradních prostor ve svém majetku nemá, byli jsme nuceni požádat o pomoc základní školy v blízkosti naší obce. Nejvhodnější školou se stala Základní škola Slatinice,“ stojí v oznámení vedení obce.

U fotbalového hřiště vyroste podle starosty provizorní škola z mobilních kontejnerů, která zajistí dětem zázemí do doby, než bude budova staré školy opravená, což bude trvat dva školní roky.

23. května 2017

,