Sobota 23. září 2023, svátek má Berta
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 23. září 2023 Berta

Restauracím kvůli zdražování ubývá hostů, nejvíc klesl zájem o polední menu

  4:52
Třeba i jevem pojmenovaným „krabičkové pondělí“ pociťují restaurace v Olomouci, že lidé kvůli zdražování začali výrazněji šetřit. To se projevuje i tím, že si teď častěji nosí obědy z domova, neboť jak potvrzují průzkumy, od chození na polední menu je odrazují stále se zvyšující ceny, jež jen za poslední dva roky v regionu stouply průměrně o patnáct procent.

Zdražování vede k tomu, že do restaurací a hospod nyní chodí méně hostů, například na obědy. Nejvíce viditelné to podle provozovatelů bývá v pondělky, kdy si lidé raději vezmou do krabičky zbylé uvařené jídlo z víkendu. | foto: Libor TeichmannMAFRA

Podle průzkumu společnosti Edenred obědy v restauracích v Olomouckém kraji meziročně zdražily o 14 korun. Loni v březnu lidé za jeden zaplatili v průměru 124 korun, letos 138.

Ve srovnání s rokem 2019 se pak cena poledního menu zvedla zhruba o třicet korun a ještě výraznější nárůst je vidět oproti roku 2017, kdy oběd stál průměrně 99 korun. Cena se tak od té doby zvýšila o čtyřicet procent.

Restaurace se hájí, že zdražovat musí. „Vše stojí víc. Děláme maximum, aby to nějak fungovalo, ale zdražily nám hlavní suroviny, takže se to musí promítnout do cen. Snažíme se ale nezdražovat nějak radikálně,“ popsal například Jaroslav Losert z restaurace U Rytíře.

„Že lidé šetří na návštěvnosti, pociťujeme. Nějaké obědy přes poledne ještě jsou, byť jich ubylo. Horší jsou pro nás ale odpoledne a večery, které jsou o dost slabší,“ dodal.

Obecně podniky pozorují největší poklesy návštěvníků právě na poledních menu a i průzkum Edenred potvrzuje, že si obědy lidé nyní nejčastěji nosí připravené z domova – dělá to tak 49 procent oslovených.

Do restaurace dál pravidelně na oběd přijde necelých 47 procent lidí, což je o deset procent méně než loni. Zbytek využívá donáškové služby či si kupuje něco k jídlu v supermarketu.

Místo restaurace raději zbytek z víkendu

Téměř polovina dotazovaných uvedla, že je od návštěv restaurací odrazuje růst cen.

„Zjistil jsem, že když si vařím častěji doma, dost ušetřím. Spousta kolegů též přestala tak často chodit, takže mě ani neláká jít s nimi posedět na oběd někam na zahrádku,“ říká třeba Olomoučan Filip Blatný.

Nejvýraznější pokles prodaných obědů nastává první den v týdnu. „Říkáme tomu krabičkové pondělí, to je nyní velmi viditelný trend. Lidé si navaří o víkendu, a co nesnědí, berou v krabičce do práce,“ shrnul restauratér a garant projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner.

„Naopak ve čtvrtek a pátek kupují dražší položky a odměňují se. Za jeden nebo dva ušetřené dny totiž pak mohou utratit o něco víc peněz,“ dodal.

Výjimkou z trendu je v Olomouci luxusní restaurace Entree. „Naše návštěvnost je konstantní a nevidíme žádné výrazné výkyvy,“ uvedla manažerka Kateřina Bortlová.

Restauratér: Velký propad přijde na podzim

Podniky teď musí řešit těžkou volbu, neboť i ony čelí růstu nákladů, ať už cen surovin, nebo energií. Za hlavní nynější problém to podle průzkumu označuje přes devadesát procent hospodských.

„Zatím jsme ještě nezdražovali, takže ten vstup pociťujeme především my, a ne zákazníci. Teď s tím ještě nic dělat nebudeme a uvidíme, zda se to nějak neustálí,“ nastínil František Lorenc, který provozuje restaurace Drápal a U Mořice.

Situace se ale podle Kastnera znovu zhorší, jakmile budou muset podniky zvýšené náklady zohlednit a zákazníků jim tak nejspíš opět ubude.

„Myslím, že jaro a léto ještě budou dobré, protože lidé chtějí chodit ven. Byli dlouho zavření doma, tak si užívají. S podzimem ale budeme pozorovat velký úbytek,“ míní.

Část podniků ohrožuje zdražování piva

Zvyšování cen se týká i piva, jež je přitom pro mnohé provozovny stěžejní položkou a doslova je živí.

„Očekávám u něj největší zdražení, často totiž vydělává restauracím na pokrytí většiny nákladů. Kdo nezvýší cenu, bude mít problém, protože dodavatelé pokračují ve zdražování,“ přiblížil Kastner.

Ten v příštím roce očekává ceny začínající u desetistupňových piv kolem padesáti korun, u dvanáctistupňových to bude o desetikorunu víc a vybrané oblíbené značky se mohou dokonce přiblížit hranici sedmdesáti korun.

Nynější vývoj podle Kastnera povede k tomu, že mnohem větší roli než dřív bude hrát kvalita služeb.

„Kde se o hosty starají, tam budou mít po zdražení pokles návštěvníků nejmenší. Lidé si dál budou chtít jít posedět a ani vyšší ceny je neodradí. Budou však vyžadovat kvalitní služby a servis. Tlak na to bude obrovský, zdražování se nemůže odehrát jen na papíře. Spousta hospodských a restauratérů tak bude muset začít podávat lepší výkony,“ vysvětlil.

  • Nejčtenější

Bankéř, který propadl hazardu. Šéf pobočky obral klienty o padesát milionů

Premium Je to případ, který v Česku zatím nemá obdoby. Soud potrestal někdejšího šéfa olomoucké pobočky Raiffeisenbank, k...

Vary na úvod extraligy zničily Vítkovice. Sparta, Hradec i Pardubice uspěly

Hokejová extraliga se opět rozjela naplno. Z šesti pátečních zápasů asi nejvíce zaujal krach posledního semifinalisty z...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tragický výbuch domu na Prostějovsku mohla způsobit manipulace s pyrotechnikou

V obci Otinoves na Prostějovsku došlo po poledni k výbuchu a požáru domu soukromé firmy se zábavní pyrotechnikou. Právě...

Pády favoritů, Boleslav a Kladno slaví první výhry. Kometa i přes góly dál tápe

Po třetím kole hokejové extraligy už není žádného stoprocentního týmu. Jak Hradec, tak i Karlovy Vary totiž v pátečním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Devítiletá cyklistka s mobilem v ruce si nevšimla autobusu, přejel jí nohu

Neopatrnost cyklistky byla zřejmě příčinou nehody, k níž vyjížděli policisté a záchranná služba do Olšan u Prostějova....

Kdo vládne Hradu. Co jsou zač lidé kolem prezidenta a o co spolu válčí

Premium Z Hradu se půl roku po inauguraci Petra Pavla stává mocenské sídlo, v němž hlava státu nemá vždy hlavní slovo....

Prapor Azov vrací úder. S Rusy si srovnává účty za jatka v Mariupolu

Premium Za zprávou o osvobození dvou malých vesnic na východě Ukrajiny se skrývá zajímavý příběh. Osudy obránců Mariupolu,...

Agáta a Soukup: Nečekaný zvrat u soudu. Co se stalo při předání dcery Rozárky?

Premium Rozchod slavné herečky Agáty Hanychové (38) a mediálního magnáta Jaromíra Soukupa (54) má mnohem složitější pozadí, než...

Značka poražená kamionem praštila do hlavy cyklistu, utrpěl vážné zranění

Vážné zranění utrpěl senior při kuriózní nehodě, která se stala v úterý odpoledne na Prostějovsku. Během jízdy na kole...

Lidé trpící migrénou si mohou přijít pro pomoc, o léčbě často ani neví

Janu začala migréna trápit poprvé ve dvaceti letech. Zpočátku se dostavovaly dvoudenní ataky doprovázené intenzivní...

Strojvůdce dostal za srážku vlaků pokutu a zákaz činnosti. Je mi to líto, řekl

Strojvůdce Roman Šeševička, který podle obžaloby způsobil loňskou nehodu dvou nákladních vlaků v Prosenicích na...

Mysleli jsme, že je to granát, říkají o tragickém výbuchu domu lidé z Otinovsi

„Slyšeli jsme jednu ránu, mysleli jsme, že snad granát, pak jsme slyšeli druhou. Běželi jsme se podívat, co to je,“...

Pomozte se zbavit zácpy u vašich dětí: zařaďte do jejich jídelníčku vlákninu GOS/FOS
Pomozte se zbavit zácpy u vašich dětí: zařaďte do jejich jídelníčku vlákninu GOS/FOS

V poslední době se stále více hovoří o významu vlákniny GOS/FOS. Co to vlastně je a proč by neměla chybět ve stravě vašeho potomka? Může například...

Já vím své, říká modelka Taťána Kuchařová k třetí svatbě Brzobohatého

Taťána Kuchařová (35) zavzpomínala na své dětství i dospívání v Opočně a popsala své aktuální plány do budoucna....

Cítím se jako vítěz, říká Brzobohatý. Manželé ukázali fotky ze svatby v Itálii

Ondřej Gregor Brzobohatý (40) a Daniela Brzobohatá (44) se pochlubili fotkami i zážitky z víkendové svatby. Muzikant a...

Až oči přecházejí. Jak vypadá jídlo z fast foodů na fotkách a v realitě

Nadýchané housky, šťavnaté hovězí, zelený salát a lahodně rozteklý sýr. Obrázky hamburgerů na reklamních fotografiích...

Velmi mi to pomohlo, říká o plastice prsou herečka Aneta Krejčíková

Aneta Krejčíková (32), která nedávno zazářila v roli sekretářky Květy v seriálu Volha, promluvila o modelaci prsou i...

Drahota změnila nakupování Čechů, obchodníci začínají s cenami brzdit

Inflace je v Česku stále vysoká, meziročně se drží na úrovni 8,5 procenta. Nakupování v akčních nabídkách a ve slevách...