(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Městská policie Znojmo

Jedu jen po chodníku, bránil se opilý cyklista dechové zkoušce

  • 11
Až padesátitisícová pokuta hrozí muži, kterého o víkendu nad ránem policisté přistihli v Prostějově opilého při jízdě na kole. Vyzvali ho k dechové zkoušce, dotyčný ji však odmítal s vysvětlením, že jede pouze po chodníku. K vypití alkoholu se ale přiznal. Vysoká pokuta mu hrozí právě za vyhýbání se testu i odběru.

Cyklisty s podezřelým stylem jízdy si v Prostějově v Olomoucké ulici policisté všimli v neděli 25. března před čtvrtou hodinou ráno. 

„Tento styl budil podezření z jízdy pod vlivem alkoholu. Výzvu k podrobení se dechové zkoušce ale muž odmítl s odůvodněním, že jede pouze po chodníku,“ přibližuje policejní tiskový mluvčí František Kořínek.

Cyklista podle něj odmítl také vyšetření s odběrem biologického materiálu. „Své rozhodnutí nezměnil ani po náležitém vysvětlení možných následků. K požití alkoholu před jízdou se však doznal,“ podotýká mluvčí. Další jízdu tak muži jeho kolegové zakázali.

Nyní je tak podezřelý hned z několika přestupků dle zákona o silničním provozu. Nejpřísnější trest je ovšem spojený právě s nepodrobením se dechové zkoušce či vyšetření. „Hrozí mu tak pokuta 25 až 50 tisíc korun,“ doplňuje Kořínek.