Diskuze

Prostějov se pustil do nápravy křivd vůči Židům, začal poctou rabínovi

Zpět na své místo se tento týden vrátil náhrobek nejvýznamnějšího prostějovského rabína Horowitze, který před dvěma lety zničil vandal. Akce navíc ukázala, že chystané rehabilitaci židovského hřbitova se dostává velké mezinárodní pozornosti, neboť do Prostějova přijel i velvyslanec USA v Česku.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Následovat bude ta revitalizace celého nyní parčíku, nově i důstojného odpočinku stále v místě pohřbených, tak doufám že snad ta akce půjde rychle, nebo se naopak počká do prázdnin a stihne se to v nich a to čistě z praktických důvodů, kvůli provozu školy

0 0
možnosti
Foto

Nevím, kolik židů ten protektorát a následující teror StB přežilo. V klobouku a s pejzy jsem ale ještě českého žida neviděl, jenom na pohřeb mého přítele Harryho v Německu jsem si musel vypůjčit klobouk.

Měli bychom se s tím smířit, v Čechách utrpěla nejenom katolická církev velké ztráty, ale i ortodoxní judaismus už na přelomu 19/20- století téměř zanikl, nábožní židé se musí importovat třeba z Haliče. Takový Jan Werich nebo třeba Pavel Tigrid žádní náboženští fanatici nebyli. Už třeba Vrchlický byl daleko více Čech, než žid.

Pocty ale nicmoc nepřinesou, česká republika má stále ještě mnohé Němci arizované majetky znárodněné jako majetky německé. Komu je Němci ukradli, se po válce spíš tajilo a hledaly se důvody, proč majetky nevrátit. A když se teď dokonce i pochybná šlechta dere k majetkům, je to dvojnásobná diskriminace.

1 1
možnosti
JK

Která pochybná šlechta, prosím?

3 0
možnosti