Poslanec a první místopředseda hnutí ANO 2011 a dlouholetý zastupitel Prostějova Jaroslav Faltýnek.

Poslanec a první místopředseda hnutí ANO 2011 a dlouholetý zastupitel Prostějova Jaroslav Faltýnek. | foto: František Vlček, MAFRA

Faltýnek po letech složil funkce ve vodárnách, kvůli kterým čelil kritice

  • 0
Pár měsíců před komunálními volbami rezignoval na své funkce ve dvou vodárenských společnostech druhý muž hnutí ANO a zastupitel města Prostějova Jaroslav Faltýnek. Prostějovská opozice ho kvůli nim v minulosti kritizovala.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že v představenstvu Vodovodů a kanalizací Prostějov Faltýnek skončil minulý měsíc po téměř čtrnácti letech. Zároveň podle svých slov před dvěma měsíci odstoupil také z dozorčí rady Moravské vodárenské, kde byl od roku 2011. Za práci v těchto funkcích v minulých letech obdržel statisíce korun.

Opozice a zejména prostějovští Piráti Faltýnka ostře kritizovali za střet zájmů. Podle opozičního zastupitele Petra Kapounka byl problém, když Faltýnek seděl v představenstvu vodáren a zároveň zastával post v dozorčí radě společnosti Moravská vodárenská, která patří pod skupinu Veolia.

„Zájmy obou společností jsou z principu protichůdné. První plní veřejnou funkci tím, že vlastní vodovodní síť sloužící občanům, mimo jiné i občanům města Prostějova, druhá je soukromým subjektem, který si tuto síť pronajímá, a jejím cílem je maximalizace zisku,“ uvedl lídr prostějovských Pirátů Kapounek.

Opozice Faltýnkovi rovněž vyčítala mnoho absencí na jednáních městského zastupitelstva a loni v září se ho ze společností, ve kterých zastupuje město Prostějov, pokusila odvolat. Za Faltýnka, který dřív působil v ČSSD, se však postavila vládnoucí koalice složená právě z ČSSD a z hnutí Pévéčka a KSČM.

Jak upozornilo Právo, Faltýnkova rezignace navíc přichází v době, kdy je jedním z hlavních bodů komunální politiky hnutí ANO navrácení vody do českých rukou. Moravská vodárenská přitom spadá pod koncern Veolia, který je francouzský.

Podle Faltýnka o střetu zájmů nemůže být řeč. Do dozorčí rady Moravské vodárenské ho vyslalo samo město.

 „V čem byl střet zájmů? Vnímám to tak, že žádný nebyl. Na funkce jsem rezignoval z časových důvodů,“ hájil se Faltýnek s tím, že není divné, když přijímal odměny od obou podniků současně.