Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po židovské historii Prostějov šlapal před válkou i po ní, ukazují archivy

  12:53
Problémy, které přináší snaha o rehabilitaci starého židovského hřbitova poblíž centra Prostějova, nejsou ničím novým. Už před válkou chtělo město pozemky využít k jiným účelům a po porážce nacistů odmítalo arizovaný majetek židovské obci vrátit. Ukazují to nově objevené historické dokumenty.
Snímek zachycují prostějovský hřbitov v době těsně před jeho likvidací v první...

Snímek zachycují prostějovský hřbitov v době těsně před jeho likvidací v první polovině 40. let. | foto: Státní okresní archiv Prostějov

Starý židovský hřbitov poblíž centra Prostějova v místech, kde dnes stojí základní škola a reálné gymnázium, už ve 30. letech minulého století chtělo město Prostějov koupit a zřídit zde veřejnou budovu a sad. Jednání začala v roce 1938, ale prostějovská židovská obec byla z náboženských důvodů ochotna prodat pouze nemovitosti, které nebyly přímou součástí hřbitova.

Hned v srpnu roku 1939 proto tehdejší starosta Prostějova Jan Sedláček napsal na protektorátní ministerstvo vnitra, aby byl hřbitov vyvlastněn. Tento krok však Prostějovu nevyšel. Hřbitov byl později arizován a stal se říšským majetkem.

Na přelomu června a července roku 1942 byli téměř všichni židovští obyvatelé Prostějova odvlečeni do Terezína. Od vystěhovaleckého fondu, jenž vlastnil konfiskovaný židovský majetek v protektorátu, koupil hřbitov v té době německý starosta Maxmilián Girth za 100 tisíc korun.

V letech 1943 a 1944 město rozprodalo a rozdalo náhrobky kamenickým firmám, stavebnímu dvoru a obyvatelům. Kameny skončily například v základech domů. V Drozdovicích si z nich lidé dokonce vydláždili dvorek a po náhrobcích dodnes chodí.

Hřbitov marně žádali nazpět už po válce

Těsně po válce Židovská náboženská obec v Prostějově podala v rámci restitucí žalobu na město Prostějov, aby jí hřbitov vrátilo.

„V době nesvobody pod tlakem národní a rasové persekuce byla tohoto majetku bez náhrady okupanty zbavena (židovská obec) a vlastnictví této nemovitosti bylo přeneseno na vystěhovalecký fond. Kupní smlouvou z 20. 7. 1943 nabyla pak odpůrkyně (město Prostějov) vlastnictví k této nemovitosti,“ argumentoval v žalobě tehdejší předseda prostějovské židovské obce Oto Bratter a odvolával se přitom na Benešův dekret číslo 5 z roku 1945 a příslušné restituční zákony.

Město však restituci ukradeného majetku odmítalo. S plochou mělo bez ohledu na židovskou tradici jiné plány a na ministerstvu spravedlnosti v Praze si vymohlo rozhodnutí, že navrácení brání důležitý veřejný zájem.

„Celá vlastní plocha hřbitova bude proměněna v sad přiléhající ke škole,“ stanovilo ve svém rozhodnutí z 28. února 1947 ministerstvo spravedlnosti.

Stanovisko ministerstva bylo pro tehdejší soudy závazné a židovská obec musela na svou snahu získat hřbitov zpět rezignovat. V květnu roku 1948 proto u okresního soudu uzavřela s městem Prostějovem dohodu.

„Navrhovatelka netrvá na restituci in natura a uspokojuje se s obecnou hodnotou stanovenou cenovým oddělením ONV v Prostějově s tím, že odstoupeného pozemku bude MNV v Prostějově použito toliko k účelu určenému výnosem ministra spravedlnosti pro asanaci příslušné městské čtvrti proměnou ve veřejný sad,“ stojí v dohodě. Částka 100 tisíc korun byla stejná jako v roce 1942.

Cílem snažení je zajistit nedotknutelnost hrobů

Veřejný sad by pro židovskou komunitu alespoň částečně garantoval nedotknutelnost hrobů, která vyplývá z židovské tradice. Město Prostějov však dohodu uzavřenou před soudem nesplnilo.

Na ploše hřbitova místo sadu vzniklo například sportoviště, stanoviště kolotočů, úřady nechaly pozemky prokopat sítěmi a dnes je zde kromě parčíku, kde lidé venčí psy, také parkoviště.

Židovská obec požadovala v restituci také odškodnění za rozprodané stovky kamenných náhrobků, za něž město Prostějov utržilo za války kolem 110 tisíc korun.

Místní národní výbor v Prostějově tento nárok v květnu roku 1948, tři měsíce po komunistickém puči, neuznal. Soudní spory pak předseda židovské obce Oto Bratter vedl až do 50. let.

Proti rehabilitaci vznikla ve městě petice

O rehabilitaci hřbitova dnes usiluje Federace židovských obcí a dobročinná nadace WMSBG Kolel Damesek Eliezer, která zahájila rovněž pátrání po rozprodaných náhrobcích. Kameny nebo jejich úlomky už objevila v Seloutkách, Žešově, Sněhoticích, Ondraticích nebo přímo v Prostějově.

Proti rehabilitaci je prostějovská radnice, která trvá na tom, aby park byl průchozí, a zároveň vznikla petice, kterou podepsalo přes tři tisíce lidí, a v Prostějově se objevily i otevřeně antisemitské reakce.

Celá věc získala také mezinárodní rozměr. Nad postojem města Prostějova se v pravidelné zprávě o stavu lidských práv ve světě pozastavila americká diplomacie. V kapitole o antisemitismu zmínila odpor představitelů města k rehabilitaci hřbitova.

Do věci před časem musel vstoupit šéfporadce premiéra Sobotky Vladimír Špidla jako mediátor. Nedotknutelnost hřbitovů je nedílnou součástí židovské tradice a židovského myšlení.

„Prostějovská židovská náboženská komunita odmítala prodat svůj hřbitov městu se stejnými náboženskými argumenty před okupací a za okupace a se stejnými argumenty po válce požadovala jeho navrácení. Na základě stejných argumentů dnes usilujeme o rehabilitaci hřbitova,“ vysvětluje zástupce nadace WMSBG Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek.

Židovští obyvatelé pomohli k rozkvětu Prostějova

V Prostějově bylo druhé největší židovské ghetto na Moravě a na hřbitově je pochováno na dva tisíce židovských obyvatel města. Na hřbitově leží například příbuzní světoznámého filozofa a prostějovského rodáka Edmunda Husserla.

Rehabilitaci podporuje například historik a bývalý kancléř olomouckého arcibiskupa Karel Kavička z Prostějova.

„Uvědomme si, že Židé byli našimi spoluobčany několik století a zasloužili se také o rozvoj města, jeho řemesel, textilního průmyslu a obchodu. Město se může pyšnit několika světově uznávanými osobnostmi prostějovské židovské obce. Během holocaustu nacisté vyvraždili celou komunitu prostějovských Židů – až na několik jedinců, kteří se po válce vrátili. Nezaslouží si tito naši bývalí spoluobčané alespoň trochu naší úcty?“ ptá se Kavička.

  • Nejčtenější

Zemřel kardiochirurg Šantavý, špičkový lékař zachránil nespočet životů

25. dubna 2024  16:28

Fakultní nemocnice v Olomouci oznámila, že v pátek 19. dubna náhle zemřel lékař a někdejší...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Světlomet míval osmnáct součástek, dnes i 380, líčí šéfové mohelnické továrny

27. dubna 2024

Premium Tři desetiletí letos uplynula od chvíle, kdy tehdejší továrna Hella Autotechnik v Mohelnici na...

Vyprodáno. Sparta se valí na Olomouc. Unikátní situace, těší se trenér Saňák

27. dubna 2024  11:55

Bude to krásný pohled a skvělá kulisa. Fotbalový svátek. Naposledy Sigma vyprodala Andrův stadion...

Sigma se brání auditem proti nařčením: Prodeje majetku nebyly nevýhodné

27. dubna 2024  7:17

Fotbalová Sigma si nechala od poradenské společnosti Grant Thornton posoudit prodeje nebytových...

Vědci vyvinuli lepší jehly pro novou léčbu, která pomáhá i při poškození míchy

26. dubna 2024  12:14

Vědci z olomoucké Univerzity Palackého vyvinuli novou generaci jehel, které jsou určené pro nyní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...