Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jídla jako od babičky. Školáci na Přerovsku si pochutnali na svíčkové

  5:31
Kuchařky ve školních jídelnách začínají pracovat brzy. V Kojetíně na Přerovsku přicházejí do kuchyně už po půl šesté ráno. Budou vařit podle starých receptur, ale s moderním vybavením a podle současných trendů a výživových doporučení.

Bez umělých dochucovadel a s využitím místních surovin vaří ve školní jídelně v Kojetíně. Díky projektu Kuchyně našich babiček si žáci z místních mateřských, základních i středních škol pochutnají na svíčkové omáčce s knedlíkem, na výběr budou mít i kuřecí paličky na medu s rýží.

„Recepty nijak neupravujeme, ať děti vědí, co se dřív vařilo a že to chutná výborně,“ říká ředitelka školní jídelny Hana Rohová.

Kuchařky vytahují už očištěnou zeleninu připravenou předchozí den. Dávají ji na velkou hlubokou pánev, která tu běžnou ani zdaleka nepřipomíná. Jde o zařízení s velkou vanou. Začínají restovat.

„Máme tady 60 kilo čerstvé kořenové zeleniny jako základ na svíčkovou omáčku,“ říká šéfkuchař Oldřich Szedlák.

„Budeme mít přes 600 porcí svíčkové, na jedno dítě tak vychází 10 dkg zeleniny,“ dodává. Běžně se přitom podle něho do takového množství omáčky dává 20 kilogramů kořenové zeleniny.

Vepřové versus hovězí

Kuchyní se začíná linout vůně restované zeleniny. Suroviny jídelna odebírá od lokálních dodavatelů. „Co můžeme, bereme od nich, například ovoce či zeleninu,“ doplňuje šéfkuchař.

Kuchařky začínají připravovat i maso, knedlíky a kuřecí paličky. „Knedlíky budeme dělat asi ze 40 kil těsta a máme připravených zhruba 50 kilo vepřového masa,“ vyjmenovává jedna z kuchařek.

Vepřové totiž vytlačilo hovězí maso, které dětem moc nechutnalo a navíc je nyní hodně drahé.

Připravit kuřecí polévku s nudlemi, vepřovou pečeni se svíčkovou na smetaně s houskovými knedlíky a kuřecí paličky na medu s rýží a salátem z červené řepy se zakysanou smetanou je časově náročné, proto si zaměstnanci jídelny co nejvíc úkonů přichystali už den předem.

V kuchyni panuje od rána dobrá nálada. Nad týmem čtyř kuchařek, čtyř pracovnic provozu a dvou pomocných sil bdí šéfkuchař Szedlák. Jsou sehraní, všichni vědí, co mají dělat a vše jde podle plánu.

V deset dopoledne musí být všechna jídla hotová, aby se mohla začít rozvážet do mateřských škol.

Zelenina na svíčkovou je už orestovaná. Kuchařky ji přendaly z pánve do kotle a rozmixovaly. „Teď do ní přidáme 20 litrů mléka, 10 litrů smetany, kilo mouky, dochutíme a je hotovo,“ shrnuje Szedlák. Běžně se přitom do takového množství omáčky dává až 6 kilogramů mouky.

Vše jde v kuchyni podle plánu. Maso, rýže i knedlíky jsou už v konvektomatech, tedy v profesionálních kuchyňských zařízeních, která mimo jiné kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby. Kuchařky dodělávají vývar a salát.

V kuchyni to krásně voní. „Polotovary nepoužíváme, neucítíte tu žádné náhražky. Nepoužíváme k dochucování ani žádné glutamáty. Voní to tady prostě tak, jak to vonělo našim babičkám v kuchyni,“ říká Rohová a otevírá skříňku s kořením. Jsou v ní dózy s bylinkami, skořice, paprika, italské či houbové koření a mnoho jiných.

Blíží se devátá hodina a vypadá to, že je téměř hotovo. „V tomto varném kotli máme 150 litrů svíčkové a tady hned vedle 150 litrů vývaru z čerstvých kuřecích hřbetů,“ komentuje plné nádoby Szedlák.

Některé jeho kolegyně ještě krájejí maso a knedlíky a ředitelka otevírá konvektomat a ukazuje kuřecí paličky s medem.

Do kaše lentilky

Po otevření se line nádherná vůně. „Děti tohle jídlo mají hodně rády, i když je s kostmi,“ říká ředitelka.

Pochutnají si podle ní ještě na omáčkách, guláších a samozřejmě sladkých pokrmech. „Nevařili jsme jako jídlo číslo jedna krupici, ale pak jsme to zkusili a málem chyběla,“ říká s úsměvem Rohová. „Dětem jsme kaši vylepšili a sypeme ji lentilkami,“ dodává.

Kolem půl desáté je vše připraveno. Kuchařky a pomocné pracovnice po lehkém zvolnění začínají po desáté hodině dopolední kmitat. Chystají jídlo do várnic, aby se mohlo v půl jedenácté expedovat do školek. Jiné uklízejí.

Kuchyně musí být do příchodu prvních strávníků v 11:45 čistá. „Obědy vydáváme do zhruba 13.45,“ říká jedna z kuchařek a mezitím prochází kolem její kolegyně, která v kbelíku nese ovocný čaj do várnice v jídelně. Celkem se do ní vejde zhruba 20 litrů čaje lehce oslazeného medem. Hned vedle várnice s čajem mají děti i ovoce a saláty, opět od lokálních dodavatelů.

Denně ve školní jídelně v Kojetíně vaří zhruba 740 porcí jídel, nyní je to přes 600 porcí svíčkové a přibližně 120 porcí kuřecích paliček s medem.

Projekt Kuchyně našich babiček chce ukázat, že školní jídelny vaří chutně, moderně a zdravě i s využitím starých receptur a krajových specialit. Při přípravě pokrmů se dodržují výživová doporučení, jako je třeba omezování cukru a soli, správný výběr tuků nebo dost ovoce a zeleniny.

  • Nejčtenější

Největší šelma zpět na Olomoucku. Místo výskytu medvědů svědci tají

20. května 2024

Premium Medvědice s medvídětem, která si na Libavé došla za potravou až do blízkosti lidského obydlí a...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Doma je v Německu, kde léčí zvířata. Na zámek u Prostějova se šlechtic ale rád vrací

15. května 2024  5:05

Na vzácnou návštěvu se chystá zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Už na přelomu května a...

Slivovice bude vzácnost. Mrazy spálily úrodu, pálenice čekají bídnou sezonu

20. května 2024

Loni tragédie, letos bída. Tak označují majitelé pálenic v Olomouckém kraji loňskou a letošní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidičku překvapila mokrá silnice, dodávka skončila po nehodě na střeše

19. května 2024  12:52

Mokrá silnice zřejmě překvapila řidičku Škody Fabie, která způsobila v neděli dopoledne nehodu obce...

Na D46 opravují úsek, který může být také ranvejí. Pomáhá i mobilní betonárna

21. května 2024  15:15

Z jedné strany přijíždí nákladní auta naložená tunami cementobetonové směsi, kterou vyloží před...

S kluky jsem se vsadil o dvacet tisíc. Janotka o Belmondu i přesunu k áčku Sigmy

21. května 2024  14:25

V profesionálním fotbale trénuje teprve první sezonu, se svým týmem však v tabulce druhé ligy...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Filharmonici koncertem znovu řekli ne sloučení, přišly dva a půl tisíce lidí

21. května 2024  11:15

Protestním koncertem za podpory hudebních stálic a zhruba dvou a půl tisíce diváků se v pondělí...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....