Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Stovky tun slámy zažehl na Prostějovsku nedopalek z ruky opilého kuřáka

  • 18
Viníka velkého dubnového požáru stohu se podařilo vypátrat policistům z Prostějovska. Ukázalo se, že zničení stovek tun slámy za více než půl milionu korun způsobil kuřákem odhozený nedopalek.

Na pole mezi obcemi Vranovice a Vincencov museli hasiči vyrazit 17. dubna odpoledne. Zhruba čtyři metry vysoký, deset metrů široký a šedesát metrů dlouhý stoh s 629 tunami slámy našli už z větší části v plamenech. Majitel poté vyčíslil škodu na více než půl milionu korun.

„Policistům z obvodního oddělení v Němčicích nad Hanou se po vyšetřování podařilo určit pachatele, kterým je dvacetiletý muž z nedaleké obce. Ten se následně přiznal, že ke stohu v opilosti přišel a vykouřil zde jednu či dvě cigarety. Jejich nedopalky odhodil do slámy a z místa odešel,“ uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Policisté původně požár vyšetřovali jako možný trestný čin poškození cizí věci, za který by viníkovi hrozilo šest měsíců až tři roky vězení. Stíhání se ale nakonec muž vyhne.

„Vzhledem k tomu, že se nejednalo o úmysl, byl případ ukončen a odevzdán k projednání hasičskému záchrannému sboru,“ nastínil Kořínek.

Od hasičů nyní může muž za přestupek proti zákonu o požární ochraně dostat pokutu až dvacet tisíc korun, navíc ho pravděpodobně čeká také placení škod majiteli stohu, případně pojišťovně.